Niemcy ostrzegają: Wątróbka z bałtyckich ryb niebezpieczna dla ludzi

06.02.2013 18:46
Tak właśnie wygląda dorsz. (Fot. Wikimedia Commons / Matthew Godbout)

Tak właśnie wygląda dorsz. (Fot. Wikimedia Commons / Matthew Godbout) (Tak właśnie wygląda dorsz. (Fot. Wikimedia Commons / Matthew Godbout))

200 g wątróbki z dorsza bałtyckiego zawiera ilość toksyn, z jaką nie radzi sobie ludzki organizm. Takie ostrzeżenie wydało ministerstwo rolnictwa Meklemburgii-Pomorza Przedniego, odradzając konsumpcję tego specjału.
Wątroba dorszy z Bałtyku jest tak obciążona toksynami, że jej konsumpcja jest zagrożeniem dla zdrowia, poinformowało krajowe ministerstwo zdrowia w Schwerinie. Analizy 21 próbek wątroby dorsza na zawartość dioksyn, furanów i organicznych związków chloru PCB wykazały, że we wszystkich przypadkach przekroczone zostały normy obowiązujące w UE.

Minister Till Backhaus (SPD) powiedział, że wszystkie zakłady przetwórstwa rybnego, handel i zrzeszenia w Meklemburgii-Pomorzu Przednim zostały poinformowane o wynikach badań. Władze landowe dopilnują, by wątróbka dorszy nie dostała się do obrotu handlowego. Na rynku dostępna jest wątroba dorszy atlantyckich, której spożycie nie stwarza zagrożenia.

Firma przetwórstwa rybnego "Ruegenfisch" z Sassnitz już od 5 lat nie przetwarza wątróbek dorsza bałtyckiego, ponieważ już wcześniej pojawiały się informacje o toksycznych zanieczyszczeniach tego produktu, poinformował szef tej firmy Klaus Peper.

Mięso dorszy bez zastrzeżeń

Ministerstwo w Schwerinie informuje, że po spożyciu 200 g wątróbki bałtyckiego dorsza możliwe obciążenie toksynami ludzkiego organizmu wyczerpane jest na okres 48 tygodni. Jak podkreśla się, z powodzeniem można natomiast jeść chude mięso bałtyckich dorszy, ponieważ wykazuje ono tylko nieznaczną zawartość toksyn.

Dioksyny i furany dostają się do organizmu człowieka po spożyciu tłustych pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Substancje te odkładają się w ludzkiej tkance tłuszczowej oraz w wątrobie i są bardzo powoli wydalane. Przypuszcza się, że mają one działanie rakotwórcze. W przypadku kobiet ciężarnych i karmiących matek mogą one przedostawać się przez łożysko lub pokarm do organizmu dziecka i stanowić dla niego poważne ryzyko.

Dioksyny i PCB powstają przede wszystkim w procesach spalania w zakładach przemysłowych. Zawarte są one także w glebie i akwenach wodnych na skutek zanieczyszczeń środowiska.

Artykuł pochodzi z serwisu ''Deutsche Welle''



Zobacz także
Komentarze (30)
Zaloguj się
  • micawber7

    Oceniono 58 razy 52

    Uff na szczescie nasz sanepid nic nie kontroluje, ani soli, ani watrobki. A jak juz cos skontroluje to trzyma jezyk za zebami. See no evil, hear no evil, speak no evil.

  • harimau666

    Oceniono 54 razy 38

    latem,na polskim wybrzeżu i tak sprzedaje się tony chińskiego dorsza,o którego szkodliwości kompletnie nic nie wiadomo lub raczej strach mówić...

  • ehtarr

    Oceniono 42 razy 36

    Dziś już mało kto pamięta, a już na pewno nie pisarze internetowego wydania GW którzy jeszcze niedawno na stojąco pod szafę wchodzili, że niemal przez całe lata '90 Niemcy myli ładownie swoich frachtowców na polskich wodach terytorialnych, ponieważ polska kara finansowa za to naruszenie była niższa, niż opłata za profesjonalną myjnię w niemieckim porcie. To były jednak czasy, gdy nie było mediów w necie i aby sobie to przypomnieć należałoby skorzystać z archiwów prasowych, a nie z google. A ta czynność jest tym dzieciom obca i na zawsze taką pozostanie.

  • uploadhelski

    Oceniono 26 razy 18

    Litości! Znów mamy "akweny wodne"!

  • donaldwielki1

    Oceniono 32 razy 8

    dla wiekszosci społeczeństwa spozywanie wątróbek dorsza bałtyckiego, tudzież atlantyckiego to zajęcie jakby obce.... niech martwia się "elyty"....

  • papaleone

    Oceniono 20 razy 6

    A ja z dorsza najbardziej lubię schabowy.

  • wysokiej-klasy-specjalista

    Oceniono 5 razy 5

    znaczy się, że za chwilę w polskich sklepach pojawi się wątróbka rybna, w podejrzanie niskiej cenie .

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje