Po skandalu z końskim DNA Tesco zrywa z dostawcą hamburgerów

30.01.2013 11:24
Tesco

Tesco (Fot. Sang Tan AP)

Firma Tesco, największa brytyjska sieć handlu detalicznego, poinformowała w środę o zrezygnowaniu z irlandzkiego dostawcy mrożonych hamburgerów wołowych, w których znaleziono końskie DNA - firmy Silvercrest, należącej do grupy ABP Food.
Tesco zapowiada też wprowadzenie systemu badania DNA wszystkich produktów mięsnych, które ma w swej ofercie.

Poinformowano o wynikach śledztwa w sprawie końskiego DNA w mrożonych hamburgerach. Według Tesco, firma Silvercrest używała do ich wyrobu mięsa, które nie pochodziło od zatwierdzonych dostawców, ani nawet - wbrew wyraźnej instrukcji - z Wielkiej Brytanii lub Irlandii.

Władze irlandzkie informowały w sobotę, że wołowina zawierająca końskie DNA, dostarczona przez Silvercrest do sieci handlu detalicznego, pochodziła z Polski. Wcześniej irlandzki Urząd Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) poinformował o znalezieniu końskiego DNA w hamburgerach wołowych sprzedawanych w Wielkiej Brytanii i Irlandii przez Tesco i kilka innych sieci. Ujawniono, że w większości przypadków chodziło o bardzo niski poziom końskiego DNA, ale w jednej z próbek z Tesco konina stanowiła ok. 29 proc. zawartości.

Końskie DNA w hamburgerach wywołało oburzenie w Wielkiej Brytanii i Irlandii, gdzie w zasadzie nie jada się koniny.

Zobacz najnowsze wideo

Zobacz także
Komentarze (107)
Zaloguj się
  • emigrant-kontratakuje

    Oceniono 234 razy 178

    To nie tak.
    Oni starali sie tylko tak lekko oszukac. Zamiast z UK kupic wolowine (okolo 80pln/kg) woleli zakupic Polska bo tansza a polskie wyroby miesne maja dobra renome, wiec hej: czemu nie?
    A tu psikus bo Polacy ich dodatkowo wydymali sprzedajac im konine i cos co uchodzi za mieso :))))
    No i wyszlo szydlo z worka. Dobrze ze nie chcieli soli kupic spozywczej bo tez bysmy im numer wycieli :)

  • alejajaniemaco

    Oceniono 193 razy 165

    Nie wiem skad ten skandal i panika w TESCO. Polacy od wielu lat wpieprzaja sol drogowa, trutki na szczury, flaki i wymiona bydlece i jakos zyja a tutaj od razu wielkie halo ze hamburgery zostaly uszlachetnione kabanoskami...

  • c.t.k

    Oceniono 76 razy 64

    Zostali zrobieni w konia.Sól drogową pewno też wpie...li tylko jeszcze o tym nie wiedzą.

  • 123456ag

    Oceniono 116 razy 62

    Porąbało ich ?? Co oni mają przeciw koninie ? Konie przynajmniej nie chorują na chorobę szalonych krów.
    I przeciw koninie nic nie mają zarówno Arabowie i Żydzi jak i Hindusi .
    A hamburgery ? Kiedy w połowie lat 70-tych dwoje polskich naukowców z Instytutu Rybackiego w Gdyni opracowało rewelacyjną metodę ekstrakcji czystego białka z odpadów rybnych, to jak myślicie, kto pierwszy zainteresował się i złożył ofertę zakupu ? Oczywiście MacDonald !!!

  • firstkaktus

    Oceniono 72 razy 40

    Czyli co ? Znowu jakiś pijany Polaczek zmielił konia razem z krową ? Przecież to już tradycja . Przed wojną sprzedawano pasztet z zająca z koniną . W proporcji 1 do 1 - jeden zając i jeden koń . Poza tym ja osobiście przepadam za koniną . Nie ma bardziej czystego mięsa , że o wspaniałych smakach końskich wędlin z czasów mojej młodości nie wspomnę .

  • rabbinhood

    Oceniono 40 razy 26

    Jedni wolą szalejące krowy, a inni koniki. Sądzę że to przykład bardzo polityczny i świadczy o pewnej ostrej zmianie kursu. To takie "bo zupa była za słona". Jak w Tesco na wyspach kupiłem paluszki rybne, a potem się okazało że z ryby to tam jest tylko tłuszcz, to wszystko było OK? Udka z kurczaka kupione w ww jak się gotuje to w garnku zostaje woda jak po umyciu dworca kolejowego. Nasłali CSI z mikroskopem aby się do czegoś doczepić? Gdyby się przyczepili o ubój rytualny to bym ich w pełni rozumiał, ale o takie detale?

  • ergosumek

    Oceniono 39 razy 21

    Znów to judzenie: konina była z Polski...

    K....a, jakie ma znaczenie skąd irole sprowadzili koninę, żeby nią "wzbogacić" hamburgery?
    A jakby konina była z Izraela, to też byście ten fakt eksponowali?
    Skoro irole wybrali polską koninę, to dlatego, że jest najlepsza i mało różni się od wołowinki, hehe!

  • iremus

    Oceniono 41 razy 15

    Łaaał, ale mnie ta informacja zmartwiła. Chyba się przestawię z końskich hamburgerów których nigdy nie jadłem na koński tatar, ktorego też nie jadam, a tymbardziej z irlandii.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje