Irlandia: konina z Polski możliwym powodem skażenia burgerów

27.01.2013 07:41
Burger

Burger (fot. wikimedia commons)

Testy mające ustalić, skąd pochodzi konina wykryta w burgerach z wołowiny produkowanych w Republice Irlandii i eksportowanych do W. Brytanii wykazały, że jej prawdopodobnym źródłem jest składnik obecny w surowcu importowanym z Polski - poinformowała telewizja RTE.
Irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney mimo nietypowej pory, zwołał wczoraj wieczorem konferencję prasową, na której poinformował, że badania trzech burgerów wyprodukowanych od początku stycznia w zakładach Silvercrest wykazały, że jest w nich obecny koński DNA, a jego możliwym źródłem jeden i ten sam składnik importowany z Polski.

Konina znajdowała się w surowcu wykorzystywanym w produkcji wołowych burgerów do poprawy konsystencji produktu. Składnikami surowca są m.in. kawałki tłuszczu i skrawki mięsne. - Podczas, gdy wcześniejsze wyniki testów wykazały śladowe ilości końskiego DNA w importowanym surowcu, z najnowszych wynika, że poziom jest znaczny (4,1 proc.) - zaznaczył Coveney. - Dochodzenie ustaliło, że jest bezpośredni związek między burgerami, w których wykryto koninę a tym konkretnym surowcem - dodał.

Coveney ogłosił, że kadra zarządzająca zakładów Silvecrest Meats w hrabstwie Monaghan zostanie wymieniona, zakłady będą odkażone, a całe mięso w nich wyprodukowane poddane utylizacji. Po 6 miesiącach inspektorzy ministerstwa zdrowia dokonają gruntownego przeglądu i zalecą dalsze działania, jeśli uznają je wskazane. Dodał, że w przyszłości składniki surowca do końcowego produktu będą zamawiane w Irlandii lub Anglii.

Właścicielem zakładów Silvercrest Meats jest grupa ABP Food posiadająca zakłady w Wielkopolsce, ale grupa stwierdziła, że skażony koniną surowiec do burgerów nie pochodzi stamtąd. Nazwy domniemanego polskiego eksportera skażonego surowca nie wymieniono.

Oprócz zakładów Silvercrest burgery zawierające koninę produkowała także inna irlandzka firma Liffey Meats oraz brytyjska Dalepak Hambleton. Sprzedawano je m.in. w sieciach Tesco, Lidl oraz Aldi. Doniesienia mówiły też o wykryciu wieprzowiny w niektórych hamburgerach. Wiadomość o skażeniu burgerów podano 16 bm. i całe ich partie wycofano ze sprzedaży.

Zobacz także
Komentarze (143)
Zaloguj się
  • pamparampapam

    Oceniono 125 razy 105

    Mam wrażenie, że jedynym zdrowym składnikiem takich hamburgerów była konina...

  • huston_mamy_problem

    Oceniono 133 razy 97

    SANEPID pod sąd !
    .
    .
    opublikujcie listę firm które dodawały sól drogową do jedzenia !
    .
    kogo chronicie i na czyje polecenie ? Tuska ? Kaczyńskiego ? Pawlaka ?
    .
    .

  • huston_mamy_problem

    Oceniono 93 razy 47

    dobrze że Rząd Irlandii nie traktuje swoich obywateli jak króliki doświadczalne :)
    .
    Oczywiście że Polska Konina jest skażona - tak samo jak wędliny z solą drogową ! tak samo jak makarony z suszem jajecznym który był czystą chemią ( bez jajek)
    .
    Polskie służby są tak skorumpowane że do tej pory Główny Inspektor Sanitarny nie opublikował listy firm któe dodawały soli drogowej do jedzenia...czy mogło by to sie zdarzyć na zachodzie?! nigdy - media pierwsze by wyciągnęły taką listę i opublikowały...w Polsce nie...
    .
    .
    Rak w Polsce jest powszechny - każdy ma kogoś w rodzinie lub wśród znajomych chorego na raka - jak się je takie g....wno to rak wyjdzie po paru latach.

  • ergosumek

    Oceniono 74 razy 46

    A jakie ma znaczenie czy koń był polski, rosyjski czy mongolski?

    "Irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney mimo nietypowej pory, zwołał wczoraj wieczorem (!) konferencję prasową itd." żeby obrzucić Polskę końskim gównem?

    Przecież to Irlandczycy kupili to mięso i mogli z nim zrobic co chcieli?
    Polski kucharz klepał cichcem te hamburgery?

    .

  • rabbinhood

    Oceniono 62 razy 34

    Konina wg koszerności lub halal i innych zasad nie jest niczym złym. We Włoszech i Francji to przysmak. Nie rozumiem dlaczego wzbudza to takie emocje? Co złego jest w koninie?

  • wilim1

    Oceniono 48 razy 32

    Jak widać, to każdy pomysł jest dobry żeby chronić swój rynek konsumencki. Ciekawe co stało się z tymi koniami, co się wałęsały po całej Irlandii jak sie zrobił kryzys? Wilki, czy skończyły w burgerach!!! Ja optuję za tym drugim!

  • widz102

    Oceniono 44 razy 22

    A się naszukali tego kija na polskich imigrantów. Musieli aż własną firmę angażować do fałszerstw. No cóż, źle się chłopcy bawią. Za Polaków legalnych wejdą im natychmiast jacyś imigranci nielegalni i z innego kręgu cywilizacyjnego. Każdy głupieje jak umie, a natura i gospodarka próżni nie lubią.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje