Irlandia: konina z Polski możliwym powodem skażenia burgerów

27.01.2013 07:41
Burger

Burger (fot. wikimedia commons)

Testy mające ustalić, skąd pochodzi konina wykryta w burgerach z wołowiny produkowanych w Republice Irlandii i eksportowanych do W. Brytanii wykazały, że jej prawdopodobnym źródłem jest składnik obecny w surowcu importowanym z Polski - poinformowała telewizja RTE.
Irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney mimo nietypowej pory, zwołał wczoraj wieczorem konferencję prasową, na której poinformował, że badania trzech burgerów wyprodukowanych od początku stycznia w zakładach Silvercrest wykazały, że jest w nich obecny koński DNA, a jego możliwym źródłem jeden i ten sam składnik importowany z Polski.

Konina znajdowała się w surowcu wykorzystywanym w produkcji wołowych burgerów do poprawy konsystencji produktu. Składnikami surowca są m.in. kawałki tłuszczu i skrawki mięsne. - Podczas, gdy wcześniejsze wyniki testów wykazały śladowe ilości końskiego DNA w importowanym surowcu, z najnowszych wynika, że poziom jest znaczny (4,1 proc.) - zaznaczył Coveney. - Dochodzenie ustaliło, że jest bezpośredni związek między burgerami, w których wykryto koninę a tym konkretnym surowcem - dodał.

Coveney ogłosił, że kadra zarządzająca zakładów Silvecrest Meats w hrabstwie Monaghan zostanie wymieniona, zakłady będą odkażone, a całe mięso w nich wyprodukowane poddane utylizacji. Po 6 miesiącach inspektorzy ministerstwa zdrowia dokonają gruntownego przeglądu i zalecą dalsze działania, jeśli uznają je wskazane. Dodał, że w przyszłości składniki surowca do końcowego produktu będą zamawiane w Irlandii lub Anglii.

Właścicielem zakładów Silvercrest Meats jest grupa ABP Food posiadająca zakłady w Wielkopolsce, ale grupa stwierdziła, że skażony koniną surowiec do burgerów nie pochodzi stamtąd. Nazwy domniemanego polskiego eksportera skażonego surowca nie wymieniono.

Oprócz zakładów Silvercrest burgery zawierające koninę produkowała także inna irlandzka firma Liffey Meats oraz brytyjska Dalepak Hambleton. Sprzedawano je m.in. w sieciach Tesco, Lidl oraz Aldi. Doniesienia mówiły też o wykryciu wieprzowiny w niektórych hamburgerach. Wiadomość o skażeniu burgerów podano 16 bm. i całe ich partie wycofano ze sprzedaży.

Zobacz także
Komentarze (143)
Zaloguj się
  • dyzurnydebil

    0

    o jakim SKAZENIU tu jest mowa?
    to jest DODATEK -DOMIESZKA koniny a nie skazenie ...
    chyba ze konie pasly sie kolo czernobyla albo innej fukishimy...

  • co-rel

    Oceniono 1 raz 1

    Przecież Irlandia jeszcze niedawno była „końską potęgą”. W co drugim gospodarstwie domowym, w którym był dom na wsi, trzymano konie. Normalne do jazdy, ale też całą masę kucyków. Po ostatnim załamaniu gospodarczym, ponad 20 tysięcy koni wypuszczono wolno, było o tym głośno 2 lata temu. Tutaj artykuł, który wykluł się w tej samej redakcji: wyborcza.pl/1,76842,8715986,Kto_przygarnie_konia.html
    Nadal wszyscy będą się dziwili i zastanawiali, skąd konina w burgerach produkowanych w największej wytwórni w Irlandii. :) W polskich ubojniach nie znaleziono… No to skąd się wzięła, skoro jeszcze niedawno Irlandia nie potrafiła sobie poradzić z wałęsającymi się bez opieki tysiącami koni?

  • maradix

    Oceniono 1 raz 1

    Bardziej od koniny nieczysta jest wieprzowina... Ale nie uchodzi zjadać towarzyszy walki i pracy, nie uchodzi. Jestem za tym żeby każdy chociaż raz w życiu własnoręcznie uśmiercił to co potem zjada. Szybko by mu przeszła ochota na czyste białko zwierzęce. Wróćmy do niedzielnych mięsnych obiadków, tylko niedzielnych-lepiej dla zdrowia i dla Ziemi.

  • acotosakamusze

    0

    Dziś rano w lodówce znalazłem chleb, którego tam w ogóle nie powinno być. Ogłosiłem kwarantannę, lodówkę oddałem do huty do przetopienia w wysokiej temperaturze. W tej chwili kwasem solnym wytrawiem wszelkie zakamarki domu.

  • sochocinki

    Oceniono 1 raz 1

    Czyżby konina jest trująca?

  • fujarka_jarka

    Oceniono 1 raz 1

    Może kotlety z Tuska lepiej by im smakowały.

  • lemonblues

    Oceniono 2 razy 2

    poprawde,ja nie kupie sobie wiecej polskich kilbas i tych bzdur polskich wencej.Polska=China,the same shit!

  • muzzyczny

    Oceniono 2 razy 0

    Pozbyli się bezpańskich koni z Irlandii i żeby się nie wydało zwalili na Polskę

  • eugeniuszmg

    0

    A od kiedy to Polska eksportuje koninę,jak u nas od lat już prawie,że nie ma już koni?W latach 90-tych to jeszcze u nas można było kupić koninę, prawdziwą koninę(mięso,kiełbasę)a nie jak obecnie wołowina pod nazwą konina.Nie tak dawno kupiłem pętko kiełbasy (miała to być z koniny),brak słów co tam w nim było.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje