Polacy jedzą dużo mniej chleba. Bo niedobry i za drogi

13.11.2012 18:14
Statystyczny Polak zjadł w zeszłym roku ok. 54 kg pieczywa. To aż o 43 kg mniej niż jeszcze 20 lat temu

Statystyczny Polak zjadł w zeszłym roku ok. 54 kg pieczywa. To aż o 43 kg mniej niż jeszcze 20 lat temu (Fot. Jacek Łagowski / AG)

Statystyczny Polak zjadł w zeszłym roku ok. 54 kg pieczywa. To aż o 43 kg mniej niż jeszcze 20 lat temu - alarmuje Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych.
Organizacja zrzesza polskich rolników i wyliczyła też, że Polacy zjedli 4 proc. pieczywa mniej niż w 2010 r.

Lucjan Zwolak, szef Agencji Rynku Rolnego, ocenia, że Polacy zastępują po prostu chleb innymi produktami zbożowymi, jednak związek producentów widzi przede wszystkim inne przyczyny: chleb jest coraz droższy, a jego jakość coraz niższa.

Polacy jedzą też znacznie mniej pieczywa z pełnego przemiału. Produkcja chleba razowego czy typu graham nie przekracza nawet 4 proc. Podczas gdy w Niemczech stanowi nawet 1/5 produkcji. - Chcemy, aby ta tendencja się odwróciła - podkreśla Piotr Doligalski, członek zarządu PZPRZ.

Ratunkiem dla producentów chleba mają być m.in. kampanie edukacyjne, które organizacja prowadzi od dwóch lat. To przede wszystkim spotkania organizowane podczas dożynek czy targów spożywczych oraz szkolenia dla piekarzy.

W Polsce powstaje coraz więcej lokalnych inicjatyw, mających na celu promocję zdrowej, polskiej, tradycyjnej żywności - uważa z kolei Anita Szczykutowicz z departamentu promocji i komunikacji w Ministerstwie Rolnictwa. Promocji m.in. razowego chleba ma służyć resortowy program Poznaj Dobrą Żywność. - Mimo niewielkich środków - 1,5 mln zł - wielu producentów chce posiadać ten prestiżowy znak - mówi Szczykutowicz. I dodaje, że według przeprowadzonych przez ministerstwo badań, znak ten rozpoznawalny jest już przez ok. 25 proc. polskiego społeczeństwa. - Dla konsumentów najważniejsza jest informacja o walorach zdrowotnych danych produktów - zaznacza.

Zobacz także
Komentarze (164)
Zaloguj się
  • kalebas

    Oceniono 468 razy 456

    "Polacy jedzą dużo mniej chleba"

    Tych, którzy pamiętają jak smakuje prawdziwy chleb, wcale to nie dziwi.

  • karol_7

    Oceniono 268 razy 264

    liudzie jednak mają rozum i smak
    te oferowane na rynku gnioty nie mają nic wspólnego z porządnym chlebem, takie przenno piaskowe goooowno które żadnego smaku nie ma

    taka bułęczka: pachnie łądnie, ale konsystencję ma waty a w ustach zamienia się w glinę - sami sobie wytworcy to pożerajcie

    albo zaczniecie piekarnicy piec normalny tradycyjny chleb albo konsumenci przerzucą się na własnoręcznie sporządzone podpłomyki, kartofelki i kaszze

  • kurzyrozumek

    Oceniono 186 razy 176

    Chleb można jeszcze kupić w małych piekarniach.
    Większość produktów to produkty chlebopodobne.
    Do wyboru jest rozdęte od polepszaczy białe pieczywo, albo ciemny glinopodobny produkt który na drugi dzień pleśnieje albo wysycha i zmienia w trociny przypominające bułkę tartą.
    Chlebem tego nazwać się nie da.

  • buj_w_chucie

    Oceniono 154 razy 146

    Dzisiejszy bochenek jest przy tych samych rozmiarach dwukrotnie lzejszy od tego sprzed 20 lat. Wiec wszystko po staremu.

  • naczelny_troll_forum

    Oceniono 109 razy 105

    Prosty przykład z mojej okolicy: 2 sklepy spożywcze i również do niedawna dwa firmowe. Kilka tygodni temu otwarto trzeci (nazwy nie podam, nie będę bawić się w przemytnika). I co? I w tym nowo otwartym od rana do wieczora kolejka, chociaż chleb wcale nie należy do najtańszych.
    Teraz niech redaktor zastanowi się dlaczego? (Lub, jak to do niedawna gimnazjaliści w wyborczej pisali: czemu?).

  • wodakrolewska

    Oceniono 98 razy 58

    Jak zobaczyłam jaki element z urzędu pracy przewija się przez lokalną piekarnię od razu kupiłam
    wypiekacz do chleba.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje