Polacy jedzą dużo mniej chleba. Bo niedobry i za drogi

13.11.2012 18:14
Statystyczny Polak zjadł w zeszłym roku ok. 54 kg pieczywa. To aż o 43 kg mniej niż jeszcze 20 lat temu

Statystyczny Polak zjadł w zeszłym roku ok. 54 kg pieczywa. To aż o 43 kg mniej niż jeszcze 20 lat temu (Fot. Jacek Łagowski / AG)

Statystyczny Polak zjadł w zeszłym roku ok. 54 kg pieczywa. To aż o 43 kg mniej niż jeszcze 20 lat temu - alarmuje Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych.
Organizacja zrzesza polskich rolników i wyliczyła też, że Polacy zjedli 4 proc. pieczywa mniej niż w 2010 r.

Lucjan Zwolak, szef Agencji Rynku Rolnego, ocenia, że Polacy zastępują po prostu chleb innymi produktami zbożowymi, jednak związek producentów widzi przede wszystkim inne przyczyny: chleb jest coraz droższy, a jego jakość coraz niższa.

Polacy jedzą też znacznie mniej pieczywa z pełnego przemiału. Produkcja chleba razowego czy typu graham nie przekracza nawet 4 proc. Podczas gdy w Niemczech stanowi nawet 1/5 produkcji. - Chcemy, aby ta tendencja się odwróciła - podkreśla Piotr Doligalski, członek zarządu PZPRZ.

Ratunkiem dla producentów chleba mają być m.in. kampanie edukacyjne, które organizacja prowadzi od dwóch lat. To przede wszystkim spotkania organizowane podczas dożynek czy targów spożywczych oraz szkolenia dla piekarzy.

W Polsce powstaje coraz więcej lokalnych inicjatyw, mających na celu promocję zdrowej, polskiej, tradycyjnej żywności - uważa z kolei Anita Szczykutowicz z departamentu promocji i komunikacji w Ministerstwie Rolnictwa. Promocji m.in. razowego chleba ma służyć resortowy program Poznaj Dobrą Żywność. - Mimo niewielkich środków - 1,5 mln zł - wielu producentów chce posiadać ten prestiżowy znak - mówi Szczykutowicz. I dodaje, że według przeprowadzonych przez ministerstwo badań, znak ten rozpoznawalny jest już przez ok. 25 proc. polskiego społeczeństwa. - Dla konsumentów najważniejsza jest informacja o walorach zdrowotnych danych produktów - zaznacza.

Zobacz także
Komentarze (164)
Zaloguj się
  • hrabia7808

    0

    Bo za mało chleba w chlebie.

  • mtr5

    0

    po prostu chleb jest niezdrowy....

  • sanczez_klatkowski

    Oceniono 1 raz 1

    Kiedyś były wyroby czekoladowpodobne i prawdziwy chleb a teraz mamy prawdziwą czekolade i wyroby chlebopodobne

  • princealbert

    0

    smarujta ten syf margaryna o smaku chleba i bedzie git.

  • argument777

    Oceniono 3 razy 3

    Cóż się dziwić, skoro mamy wyroby chlebopodobne, szynkę faszerowaną chemikaliami, której nawet kot nie chce jeść, kiełbasy z chemikaliami przypominającymi w smaku przyprawy, ryby wędzone "na zimno", czyli moczone w beczce z olejem silnikowym i chemią... a potem wydajemy miliardy na leczenie nowotworów, a na szpitalach stawiamy... maszty telefonii komórkowej.
    Dopóki konsument będzie nieuświadomiony, handel wciśnie mu każde badziewie, uwiarygodniając je jeszcze... skuteczną, jak się okazuje reklamą. :)

  • aron2004

    0

    Dlatego apeluję - ludzie nie tuczcie kapitalistów - nie kupujcie ich wynalazków takich jak smartfony, internety, suszarki do włosów, pralki, zmywarki, samochody, lokówki, prostownice itp. itd. Bo oni ma tym zarabiają i śmieją wam się w twarz.

    Bez smartfona można żyć - przykładem Białoruś. Tam każdy ma zapewnione jedzenie, darmowego lekarza, kolej, komunikację publiczną, aborcję itp. itd.

  • aron2004

    0

    Nie ma kasy na jedzenie, za to są smartfony, internety i inne gadżety. Chcieliście kapitalizmu to go macie.

    Na Białorusi 99% ludzi nie ma smartfona, ale też nikt nie umiera z głodu i nędzy.

  • sowa_46

    Oceniono 3 razy -3

    Dodam jeszcze, że chleba nie należy jeść zbyt wiele, od chleba bolą plecy bo trzeba na niego nieźle zapieprzać, chyba że ktoś jest POlitykiem albo innym łobuzem w nieRządzie tago kraju.

  • sowa_46

    0

    Ludzie jedzą to, co jest do zjedzenia, resztę niech żre ten co to wyprodukoWAŁ.
    Za nieboszczki komusi chleb był dobry, teraz mamy wolność i wolno nam jeść byle goowno.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje