Mozzarella z polskiego mleka? Śledztwo we Włoszech

21.10.2012 07:54
Włoska policja

Włoska policja (Fot. FRANCO DEBERNARDI AP)

"Białe złoto" - pod takim kryptonimem prokuratura z Neapolu prowadzi dochodzenie w sprawie oszustw przy produkcji mozzarelli z mleka bawolic. Coraz częściej wykorzystuje się do niej zamrożone krowie mleko, na przykład z Polski, lub jego derywaty w proszku.
Mozzarella di bufala campana to regionalny włoski produkt chroniony licznymi certyfikatami. Zgodnie z warunkami, na podstawie których je otrzymał, oraz pełną nazwą ser ten musi pochodzić z Kampanii i być produkowany z mleka hodowanych tam bawolic. Kolebką tej szlachetnej i droższej wersji mozzarelli są okolice miast Caserta oraz Salerno i to właśnie tam dochodzi do plagi oszustw w celu obniżenia kosztów produkcji.

Tańsze mleko ze Wschodu

Do tamtejszych zakładów serowarskich - jak podkreśla się w dodatku do weekendowego magazynu dziennika "La Repubblica" - przyjeżdżają w nocy cysterny z krowim mlekiem z północy Włoch, ale także przede wszystkim ze wschodniej i środkowej Europy; Rumunii, Łotwy, Litwy i Polski. Przywożone jest także mleko w proszku albo zamrożone, w tym także skrzep mleka. Wszystkie te produkty zastępują świeże mleko bawolic. Podczas gdy kosztuje ono średnio 1,35 euro za litr, mleko z innych krajów jest dwa razy tańsze.

Śledczy mają dowody na to, że co roku miliony litrów mrożonego mleka wykorzystuje się do produkcji serów rzekomo najwyższej jakości. Jednocześnie zwracają uwagę na największy paradoks: na terenach, gdzie wytwarzana jest mozzarella di bufala, sprzedaje się coraz mniej mleka, ale tamtejsze zakłady serowarskie produkują coraz więcej tego sera. Karabinierzy ze specjalnej komórki ds. walki z oszustwami na rynku spożywczym sporządzili raport na temat tego procederu, liczący 2 tysiące stron.

Fabryki powiązane z mafią

Dochodzeniem w sprawie mozzarelli kieruje neapolitańska prokuratura do walki z mafią, ponieważ już dawno wykazano powiązania tamtejszych gangów kamorry, zwłaszcza groźnego klanu Casalesi, z tym segmentem produkcji. Wiele zakładów należy do mafiosów, a zapisane są one na figurantów. Dotychczasowy bilans niekończącego się i zataczającego coraz szersze kręgi śledztwa "Białe złoto" to 114 podejrzanych, 39 aresztowanych, 34 skonfiskowane fabryki sera.

Nieuchronna w tej sytuacji jest dyskusja na temat bezpieczeństwa i jakości sera produkowanego z naruszeniem zasad oraz zwłaszcza w fabrykach, powiązanych z mafią. Nieliczni producenci, którzy przyznają się do tego, że wykorzystują zamrożone mleko, argumentują, że zapach i jakość sera pozostają bez zmian. Obrońcy dobrej żywności i organizacje konsumenckie biją jednak na alarm.

Niektórzy politycy zaś wyrażają obawy, że wobec tak masowych oszustw i łamania zasad produkcji artykułu żywnościowego, wyróżnionego ochronnymi certyfikatami, Unia Europejska może wszcząć postępowanie wyjaśniające dotyczące całej marki mozzarelli z Kampanii.

Zobacz najnowsze wideo

Zobacz także
Komentarze (51)
Zaloguj się
  • sapiens_h

    0

    Zamiast mleka bawolic- mleko krów: 39 osób w więzieniu. Ile osób trafiło za kratki w Polsce, gdy Polaków "karmiono" solą drogową?

  • gelbigel

    0

    UE dostała nobla cieszmy się i radujmy!

    poza tym wszystkiemu winni konsumenci - snoby które muszą mieć wszystko lepsze a tak na prawde wpieprzają mleko od mućki

    a może każdy jest złodziejem zaraz...

  • gosialca1

    Oceniono 2 razy 2

    A, że w parówkach z cielęciny nie ma a ni grama cielęciny to też szczegół, nie wspominając o niektórych ketchupach, gdzie nie ma ani śladu pomidora, tylko barwniki i konserwanty.To mleko o to mleko, gorzej jakby zamiast mleka używano jakiejś chemii.A te ostrzeżenia przed mozzarellą są komiczne-to brzmi tak, jakby po zjedzeniu go można było co najmniej umrzeć.

  • bezlitosny543_resurrection

    Oceniono 2 razy 0

    A pewnie wpieprzali tą Mozzarellę aż im się uszy trzęsły! To hipokryci , była tak smaczna że szybko skapnęli że coś tu nie gra!!

  • jan_sobczak1

    Oceniono 4 razy 0

    Polacy są we wszystkim (nawet w produkcji mleka i serów lepsi) zaradniejsi, mądrzejsi, bardziej innowacyjni a w dodatku tańsi. Musi budzić to zawiść we wszystkich od Zgorzelca na zachód. Dlatego dbają mali nędzni zawistnicy o regularne wpływy dla Gazet których zadaniem jest szkalowanie, opluwanie i deprecjonowanie wszystkiego co Polskie.

  • blogfiles

    Oceniono 5 razy 5

    A później "młodzi, wykształceni, z dużych miast" kupują sobie w polskich delikatesach taką mozzarellę po 79 zł za kostkę. Nie wierzycie? Sprawdźcie! Dokładnie TEN właśnie ser!

  • bartekpawel

    Oceniono 2 razy 2

    Kiedyś gdzieś czytałem, że ok. 70% włoskiej mozzarelli robione jest z mleka innego, niż włoskie. Prawdą jest, że w Polsce (i m. in. na Litwie) powstaje półprodukt do mozzarelli - cagliata - i jest eksportowany do Włoch.

  • harperk

    Oceniono 4 razy -4

    ........bawolic...........tja bawolic

  • bajo-bongo

    Oceniono 8 razy -2

    No właśnie mnie to g... obchodzi co jest we Włoszech, skoro nasi sprzedali im mleko to zarobili. Lepiej kiedy góralom się dobiorą do siedzeń za oszustwa przy oscypkach, też produkt zastrzeżony. Ależ te media to głupie, oj głupie...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje