Szef GIS chce zwiększenia kar za brak higieny w restauracjach

09.08.2012 15:49
Sanepid skontrolował ponad 1,3 tys. miejsc

Sanepid skontrolował ponad 1,3 tys. miejsc (Fot. Piotr Bernaś / AG)

Główny inspektor sanitarny Przemysław Biliński zaproponuje zwiększenie kar za nieprzestrzeganie zasad higieniczno-sanitarnych w punktach gastronomicznych, restauracjach i sklepach.
- W przygotowywanej nowelizacji Ustawy o bezpieczeństwie żywności zaproponuję zwiększenie kar za naruszenia higieniczno-sanitarne w obiektach obrotu żywnością. Do tego czasu poleciłem stosowanie kar maksymalnych, jakie dziś przewiduje prawo - powiedział Biliński.

"Duże podmioty płacą większe kary niż małe"

Zdaniem szefa GIS konieczne jest dostosowanie wysokości kar pieniężnych do wagi wykroczeń. - W przypadku naruszeń o wysokim stopniu szkodliwości oraz często popełnianych, np. mandat w wysokości od 1 tys. zł do 5 tys. zł (dziś do 500 zł) oraz grzywna do 50 tys. zł - podkreślił Biliński.

Szef GIS proponuje zapewnienie przejrzystości systemu sankcji poprzez ustalenie wysokości kar w widełkach określonych kwotowo, które powinny umożliwić inspektorom indywidualne podejście. - Trzeba doprecyzować przepisy, aby można było stosować zasadę, że duże podmioty płacą większe kary niż małe - dodał.

- Co prawda Ustawa o bezpieczeństwie żywności przewiduje już dziś szeroki wachlarz kar, nawet do 30-krotności przeciętnego wynagrodzenia, ale są to kary wymierzane nie za stan sanitarny obiektów, lecz za inne przewinienia, np. brak rejestracji zakładu, złe znakowanie produktów - podkreślił Biliński.

Szef GIS poinformował, że w piśmie skierowanym do terenowych inspektorów przypomniał o możliwości kierowania wniosków do prokuratury. - Sąd już dziś może orzec zakaz prowadzenia określonej działalności gospodarczej w razie skazania za przestępstwo popełnione w związku z prowadzeniem takiej działalności. Właśnie po wniosku wojewódzkiego inspektora prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie jednej ze smażalni ryb na Wybrzeżu - powiedział.

Według Bilińskiego wyższe kary pozwolą na wyeliminowanie podmiotów, które swoją działalnością stwarzają zagrożenie dla zdrowia konsumentów, bez zwiększania liczby kontroli. - 95 proc. podmiotów działa prawidłowo, niewielka grupa przedsiębiorców, którzy nie stosują się do przepisów prawa, psuje wizerunek całej branży - uważa szef GIS.

Zobacz najnowsze wideo

Zobacz także
Komentarze (49)
Zaloguj się
  • zmiana99

    Oceniono 1 raz 1

    Adwokat przyszedł na widzenie ze swoim klientem:
    - Mam dla Pana dwie informacje - dobrą i złą.
    - To zacznij Pan od złej.
    - Badania krwi wykazały, że był Pan na miejscu morderstwa.
    - A ta dobra wiadomość?
    - Spadł Panu poziom cholesterolu.
    Jeśli chcesz aby twój prawnik przychodził samymi dobrymi wiadomościami w padnij do grupa promes.

  • wasyl_wasylis

    0

    Zgadzam się z przedmówcą. Szef Inspekcji Sanitarnej niczego nie chce, a już najmniej prawdziwego działania. Najlepszym dowodem jest chowanie głowy w piasek w aferze z solą drogową, gdzie GIS kryje firmy, które ją używały. Argumentacja do sądu: ważny interes gospodarczy. Zdrowie konsumenta nie jest ważne.

  • beblok

    Oceniono 1 raz 1

    Jakie kary? Takie knajpy powinno sie zamykac a wlascicielom uniemozliwic zakladanie biznesu ktory ma zwiazek z zywnoscia!
    Kary finansowe sa do niczego bo latwe do odrobienia a i tak to maja gdzies.

  • zmiana99

    0

    Użytkownicy kochają gratisy. W przypadku gratisów ważne jest jednak aby: gratis przedstawiał realną wartość dla użytkownika, w jak największym stopniu wiązał się z poszukiwanym produktem lub usługą, nie był “przykrywką” dla ukrytych dodatkowych kosztów dla użytkownika.

  • prof-antoni

    0

    ciemny lud zje wszystko ?

  • mirosaw-nazaruk

    Oceniono 2 razy 0

    Restauratorka Magdalena Gessler powinna utworzyć lotne brygady i objeżdżać nimi Polskę.

  • mirosaw-nazaruk

    Oceniono 1 raz 1

    Najwyższa pora zabrać się za czystość. W karczmie Rzym, w której ostatnio jadłem pizzę, o mało nie przykleiłem się do stołu.

  • alexij1911

    Oceniono 4 razy 4

    I wyniki kontroli wywieszane na widocznym miejscu z ocena czystosci i jakosci ... jak w USA i europie zach.

  • gogo2012

    Oceniono 6 razy -6

    Wiecie co?
    Gdybyśmy chcieli czystej i uczciwej kuchni w polskich restauracjach to ceny dań byłyby conajmniej dwa razy wyższe...
    Ale cóż - chcemy tanio - NO TO MAMY TANIO.
    SMACZNEGO.
    RESTAURATOR Z MAZOWSZA

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje