Słynna smażalnia ryb dostała mandat od sanepidu. 500 zł

18.07.2012 17:12
Nieświeże surówki w kołobrzeskiej smażalni ryb były ''leczone'' sosami

Nieświeże surówki w kołobrzeskiej smażalni ryb były ''leczone'' sosami (Fot. za tvn24.pl)

Sanepid skontrolował smażalnię ryb, która była niechlubną bohaterką reportażu TVN24. Nieświeże ryby miały być przechowywane w nieodpowiednich temperaturach, myte ścierką i smażone na starym oleju. Sanepid sprawdził i stan czystości ocenił jako "dostateczny". Wlepił najwyższą możliwą grzywnę - 500 zł.
Reporterka TVN zatrudniła się w jednej ze smażalni ryb w Kołobrzegu. To, jak wyglądało przygotowanie i przechowywanie jedzenia nagrała ukrytą kamerą.
Mrożone ryby były myte brudną ścierką i smażone w starym oleju.

Artykuły spożywcze, z których przygotowano potem potrawy, były przetrzymywane w brudzie i wysokich temperaturach. Klienci otrzymywali np. hamburgery ze spleśniałym serem i skwaśniałą surówką.



Zdążyli posprzątać?

Kontrola sanepidu, przeprowadzona już po emisji reportażu w telewizji, nie wykazała tak drastycznych uchybień - surówki były, olej bez zarzutu, a "stan czystości bieżącej na poziomie dostatecznym".

Co to oznacza? - Generalnie w lokalu było czysto, ale widać było, że nie jest on sprzątany na bieżąco. Świadczyły o tym pajęczyny w szafkach czy kurz - relacjonuje Ilona Jurewicz z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. Część sprzętu przeznaczona do produkcji żywności była zniszczona, w jednym urządzeniu chłodniczym produkty były przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze.

Za uchybienia sanepid nałożył grzywnę, najwyższą z możliwych - 500 zł. W szczególnych przypadkach może ona wynieść 1000 zł. Słynna smażalnia jest zamknięta.

Brudno jest w ułamku punktów z jedzeniem

Na 2,4 tys. kontroli od początku wakacji zachodniopomorski sanepid wlepił 150 mandatów na łączną sumę 36 tys. zł. Również Inspekcja Handlowa w Szczecinie nie stwierdziła większych uchybień w punktach z jedzeniem.

Zobacz także
Komentarze (219)
Słynna smażalnia ryb dostała mandat od sanepidu. 500 zł
Zaloguj się
  • adadadadammiichnik

    Oceniono 18 razy -12

    Małe pytanko - do lemingów - czy na forum wypada kłamać? Według mnie nie, ale według koszernej prorządowej tuby propagandowej - TAK! Jak w teściku, przygotowanym przez tutejszego cenzora, w którym do człowieka walą per "ty", zaznaczy się, że nie wypada kłamać, to komentarza cenzura nie przepuści, kto zatem ma rację - ja czy cenzura? Teścik od cenzora dostałem za sugestie w komentarzach do innego artykułu z tej serii, w którym mówię wprost: JEWREJSKIE MEDIA CHCĄ ZNISZCZYĆ POLSKĄ GASTRONOMIĘ, a ja "ryby PO żydowsku", którą chce nam pewnie nad Bałtykiem serwować jakaś garbatonosa pejsiasta pajęczyna, zwyczajnie nie trawię.

  • adadadadammiichnik

    Oceniono 12 razy -10

    No to mamy problem, albo instytucja kontroli państwowej, jaką przecież jest Sanepid działa źle (ale jeśli chodzi o samo państwo, to gdzieżby tam - w POrządku), albo jewrewjskie tuby propagandowe chcą tu przygotować grunt jakiejś pejsiastej, garbatonosej pajęczynie, która ma chrapę, by nad Bałtykiem serwować wyłącznie "rybę PO żydowsku".

  • ewa543210

    Oceniono 17 razy -9

    Wlepił najwyższą możliwą grzywnę - 500 zł.
    ---------------------------------------------------------------
    ale mściwi - skończą właściciela, już POszedł z torbami - aż szkoda chłopa

  • marcelam

    Oceniono 11 razy -7

    Uważam, że zamieszczanie zjadliwych komentarzy jest nieetyczne, bo czy komentujący tam byli? Sprawą zajmują się odpowiednie służby państwowe i dajmy im spokojnie pracować.

  • banuj_forgeda_durny_cenzorze

    Oceniono 17 razy -5

    Jak ze spleśniałym serem to SUPER!!!
    Za "oryginalne" francuskie pleśniaki z zielono-sinym nalotem trzeba zapłacić grubą kasę....
    Poza tym pleśń na żółtym twardym serze to sama najczystsza PENICYLINA, która zniknęła z recept i aptek, bo "zdrowsze" są hamierykanskie "nowoczesne" szczepionki faszerowane rtęcią i innymi truciznami...

  • trombozuh

    Oceniono 5 razy -3

    Ojciec kolegi był lodziarzem-cukiernikiem. Kolega kiedyś zaprosił nas do domu i nasikał do masy, z której robi się te lody... a może do masy, z której robili ciastka? Już nie pamiętam, to było ze 20 lat temu. Smacznego, szanowni Państwo.

  • grymas50

    Oceniono 19 razy -3

    Tuska na Ministra Rolnictwa
    Tuska na szefa SANEPiD
    Tuska na kierownika Smażalni Ryb.
    Tuska na szefa Produkcji Jadalnej Soli
    Tuska na szefa Produkcji Makaronow.
    Tuska na szefa WSZYStKIEGO

  • szymek_50

    Oceniono 2 razy -2

    Znakomita reklama.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje