Słynna smażalnia ryb dostała mandat od sanepidu. 500 zł

18.07.2012 17:12
Nieświeże surówki w kołobrzeskiej smażalni ryb były ''leczone'' sosami

Nieświeże surówki w kołobrzeskiej smażalni ryb były ''leczone'' sosami (Fot. za tvn24.pl)

Sanepid skontrolował smażalnię ryb, która była niechlubną bohaterką reportażu TVN24. Nieświeże ryby miały być przechowywane w nieodpowiednich temperaturach, myte ścierką i smażone na starym oleju. Sanepid sprawdził i stan czystości ocenił jako "dostateczny". Wlepił najwyższą możliwą grzywnę - 500 zł.
Reporterka TVN zatrudniła się w jednej ze smażalni ryb w Kołobrzegu. To, jak wyglądało przygotowanie i przechowywanie jedzenia nagrała ukrytą kamerą.
Mrożone ryby były myte brudną ścierką i smażone w starym oleju.

Artykuły spożywcze, z których przygotowano potem potrawy, były przetrzymywane w brudzie i wysokich temperaturach. Klienci otrzymywali np. hamburgery ze spleśniałym serem i skwaśniałą surówką.



Zdążyli posprzątać?

Kontrola sanepidu, przeprowadzona już po emisji reportażu w telewizji, nie wykazała tak drastycznych uchybień - surówki były, olej bez zarzutu, a "stan czystości bieżącej na poziomie dostatecznym".

Co to oznacza? - Generalnie w lokalu było czysto, ale widać było, że nie jest on sprzątany na bieżąco. Świadczyły o tym pajęczyny w szafkach czy kurz - relacjonuje Ilona Jurewicz z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. Część sprzętu przeznaczona do produkcji żywności była zniszczona, w jednym urządzeniu chłodniczym produkty były przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze.

Za uchybienia sanepid nałożył grzywnę, najwyższą z możliwych - 500 zł. W szczególnych przypadkach może ona wynieść 1000 zł. Słynna smażalnia jest zamknięta.

Brudno jest w ułamku punktów z jedzeniem

Na 2,4 tys. kontroli od początku wakacji zachodniopomorski sanepid wlepił 150 mandatów na łączną sumę 36 tys. zł. Również Inspekcja Handlowa w Szczecinie nie stwierdziła większych uchybień w punktach z jedzeniem.

Zobacz także
Komentarze (219)
Zaloguj się
  • india.wr

    0

    Idioci kontrolerzy zapowiadaja kontrole. To raz. Dwa - pierwsza kontrolowana knajpa poczta pantoflowa powiadamia inne knajpy i z kontroli kilku lokali robi sie żart.
    A turyści jak jedli tak będa jeść kiepskie nadmorskie żarcie. Ale czy rybka wytarta szmata od garów i pieczona na startym tłuszczu jest gorsza od parówki wieprzowej z 3% mięsa i dominującym MOM-em?

  • gozdzik12345

    Oceniono 6 razy 4

    A wystarczyłoby w Menu napisać 'ser pleśniowy' i już można by podawać spleśniały ser ;)

  • klm747

    Oceniono 15 razy 15

    500 zł ???

    taka smażalnia w sezonie w pół godziny więcej zarabia, to normalna kpina jest!!

  • adadadadammiichnik

    Oceniono 18 razy -12

    Małe pytanko - do lemingów - czy na forum wypada kłamać? Według mnie nie, ale według koszernej prorządowej tuby propagandowej - TAK! Jak w teściku, przygotowanym przez tutejszego cenzora, w którym do człowieka walą per "ty", zaznaczy się, że nie wypada kłamać, to komentarza cenzura nie przepuści, kto zatem ma rację - ja czy cenzura? Teścik od cenzora dostałem za sugestie w komentarzach do innego artykułu z tej serii, w którym mówię wprost: JEWREJSKIE MEDIA CHCĄ ZNISZCZYĆ POLSKĄ GASTRONOMIĘ, a ja "ryby PO żydowsku", którą chce nam pewnie nad Bałtykiem serwować jakaś garbatonosa pejsiasta pajęczyna, zwyczajnie nie trawię.

  • adadadadammiichnik

    Oceniono 12 razy -10

    No to mamy problem, albo instytucja kontroli państwowej, jaką przecież jest Sanepid działa źle (ale jeśli chodzi o samo państwo, to gdzieżby tam - w POrządku), albo jewrewjskie tuby propagandowe chcą tu przygotować grunt jakiejś pejsiastej, garbatonosej pajęczynie, która ma chrapę, by nad Bałtykiem serwować wyłącznie "rybę PO żydowsku".

  • maguniaklikunia

    Oceniono 13 razy 9

    Mamy Sanepid i wykształcone przemądrzałe panie z federacji konsumentów , Inspekcję Pracy , Straże miejskie , policję i jeszcze inne służby które powinny kontrolować gastronomię , ale ostatnimi laty wszystkie większe afery żywnościowe i żywieniowe zostały wykryte i ujawnione przez dziennikarzy TVN.
    Czy Was internauci to nie dziwi.Mnie dziwi i to bardzo.

  • a-z2005

    Oceniono 13 razy 3

    Polactwo samo jest sobie winne. Chodzą do śmierdzącej budy na "rybkę". Nie macie zmysłu powonienia, kubków smakowych, że można wam wepchnąć zdechłą rybę usmażoną w przechodzonym oleju? Zupełnie jak z wyborami: od 20 lat wiadomo jak działa PSL, a od kilku że Premier przymyka na to oczy, bo chce się utrzymać przy władzy. I głosujecie na te świnie przy korycie, a teraz się oburzacie i pytacie gdzie był Sanepid .. o pardon CBA? Zacznijcie myśleć ZANIM wejdziecie do obskurnej knajpy albo lokalu wyborczego.

  • antekguma1

    Oceniono 10 razy 6

    Sanepid to jedna z bardziej skorumpowanych instytucji w POlandi. Uzdrawianie sytuacji należało by zacząć od wywalenia na zbitą mordę 90% pracowników tej instytucji.

  • jergiej48

    Oceniono 9 razy 9

    500 zł to wlepi gliniarz za szybką jazdę, a tutaj trują masowo ludzi i nic dziwnego , że po wyjściu z baru, korzystasz kilka razy z WC i trzeba to szybko zalać flaszką bo inaczej cię rozerwie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje