Reporter TVN ujawnia, które zakłady używały soli przemysłowej [WIDEO]

29.02.2012 18:10
Reporterzy TVN na terenie firmy Amasol. Doszło do szarpaniny

Reporterzy TVN na terenie firmy Amasol. Doszło do szarpaniny (Źródło: Uwaga TVN)

Od kilku dni wszystkich nas nurtuje, czy jedliśmy szkodliwą sól przemysłową oraz które firmy produkujące żywność używały jej zamiast soli spożywczej. CBŚ ma listę 40 takich firm, ale ich nie ujawnia. Reporter TVN ustalił jednak, że są wśród nich potentaci polskiego rynku mięsnego, m.in. zakłady JBB w Łysych oraz duże zakłady rybne m.in. Larus z Wielkopolski.
Sól wypadowa, która jako odpad poprzemysłowy powinna służyć najwyżej drogowcom, od wielu lat trafiała do produkcji artykułów spożywczych. Korzystały z niej piekarnie, zakłady przetwórstwa rybnego i wędliniarskiego, producenci przypraw. Na jej trop wpadł reporter TVN Tomasz Patora. Mówi, że afera solna nie ujrzałaby światła dziennego, gdyby nie awaria linii produkcyjnej w zakładach Anwil SA we Włocławku.

Niespełna dwa lata temu, z powodu poważnego uszkodzenia instalacji elektrycznej, jedne z największych w Polsce zakładów chemicznych przez blisko pół roku nie produkowały polichlorku winylu, do którego produkcji potrzebny jest chlor. Odpadem przy produkcji chloru jest tzw. sól wypadowa i jej także Anwil przez pół roku awarii nie dostarczał na rynek.

- I nagle na rynku soli spożywczej i peklosoli do konserwowania mięsa zawrzało. Wielu małych producentów i handlarzy zwiększyło swoje obroty nawet o połowę. Niektórzy śmiali się, że nawet gdyby podnieśli cenę soli o 100 proc. i tak sprzedaliby wszystko na pniu - telefony z zakładów mięsnych i piekarni dzwoniły bez przerwy - opowiada Tomasz Patora, autor reportażu o aferze solnej.

Sprzedaż momentalnie spadła do poprzedniego poziomu, gdy tylko Anwil wznowił produkcję chloru i sprzedaż. 600 ton soli wypadowej codzienne znów trafiało na rynek. - Stało się jasne to, o czym od dawna mówiło się wśród producentów soli: że na rynek spożywczy trafia masowo sól wypadkowa z Anwilu SA - mówi Patora. - Kiedy kilku uczciwych producentów poinformowało nas o tym fakcie, zainteresowaliśmy się tematem, nasze podejrzenia skoncentrowały się na trzech firmach odbierających sól wypadową, które na stronach internetowych oferują do sprzedaży także sól spożywczą.

Te firmy to Konsalt/Amasol oraz Zakład Produkcji Soli Łojewski z Wielkopolski, które kupowały sól przemysłową od Anwilu, osuszały ją i jako sól spożywczą sprzedawały zakładom produkującym żywność.

Zakłady Anwil SA - mimo, że produkowana przez nich sól przemysłowa trafia potem na polskie stoły - są w tym wszystkim bogu ducha winne. Każdego ze swoich odbiorców informują na piśmie, w chwili zawierania umowy, do czego służy sól wypadowa i że nie wolno jej używać do celów spożywczych. Na swojej stronie internetowej zamieszczają również normę zakładową, która informuje o najważniejszych substancjach m.in. siarczanach, które znajdują się w sprzedawanym przez nich odpadzie.

- Schemat naszych działań był w sumie prosty - mówi Tomasz Patora. - Postanowiliśmy pod przykrywką zaprzyjaźnionej organizacji ekologicznej non stop obserwować podejrzane zakłady oraz śledzić wszystkie auta wjeżdżające na ich teren i wyjeżdżające z towarem. A także obserwować dostawy surowca, czyli soli. W ten sposób powstał praktycznie kompletny materiał dokumentujący groźne oszustwo obserwowanych zakładów.

Materiał ze środy można obejrzeć na stronie programu "Uwaga TVN". Kolejna część w czwartek o 19.50.

Zobacz także
Komentarze (374)
Zaloguj się
  • jasio.4

    Oceniono 465 razy -393

    A może ta sól jest zupełnie zdrowa, tylko chodziło o sprzedanie jej taniej. Czasem warto coś sprzedać po niższej cenie niż np. wyrzucić. W wielu miejscach na świecie pozyskuje się sól z morza, czy słonych jezior, czy ma ona gwarantowana czystość? Miliony ludzi tylko z takiej mogą korzystać. A co było dawniej, gdy nikt nie badał?

  • kulfon13l

    Oceniono 243 razy 127

    Najbardziej spodobał mi się tekst:
    "Zakłady Anwil SA - mimo, że produkowana przez nich sól przemysłowa trafia potem na polskie stoły - są w tym wszystkim bogu ducha winne."
    W pewnym sensie jest w tym sporo racji. ALE...! Nikogo z Anwilu nie zainteresowało, co dzieje się z 600 tonami soli, sprzedawanymi każdego dnia (i nie tylko podczas zimy) m.in. firmie, która nazywa się "producentem soli"? Teoretycznie nie powinno to nikogo obchodzić - owszem. Gdyby jednak ktoś z działy sprzedaży w Anwilu ruszył mózgownicą, to pierwsze co by mu przyszło do głowy, to właśnie samo tylko przypuszczenie, że ta sól może iść do żarcia. Tylko po co poinformować inspektorat, aby przeprowadził odpowiednie badania lub wszczął dochodzenie. Ch... z tym! Ważne, że interes się kręci!
    Koniec końców (jak ktoś już wcześniej napisał) o eksporcie będziemy mogli zapomnieć, i w taki oto sposób, kilku durnych cwaniaczków uwali tysiące.

  • czesiekkk

    Oceniono 197 razy 191

    Polska jest krajem przemysłu rolno-spożywczego, nastawionym na eksport żywności do UE i Rosji. Ta afera może zakończyć się embargiem rosyjskim i zakazem unijnym dla polskiego eksportu wewnątrzwspólnotowego. Trzeba postawić kiedy posypią się dymisje w UOKiK oraz GIS, bo jeżeli aferą zainteresują się zagraniczne media polska gospodarka straty będzie liczyć co najmniej w milionach euro.

  • karan-6

    Oceniono 336 razy 306

    Ja się tak zastanawiam. Pamiętam, że żarcie za komuny było przepyszne. Było go mało, na kartki, spod lady ale nie da się tego porównać do tego ścierwa, kóre teraz sprzedają nazywając kiełbasami, wędlinami, szynkami. Chleb napompowany chemią, smakuje jak przemielone trociny i makulatura, czerstwieje po jednym dniu. Wystarczy gdziekowlwiek za granicą pójść do dobrej piekarni, żeby porównać jakiej jakości sprzedają pieczywo w Polsce. Może rzeczywiście ludzie wychowani na jakości Lider Price, Tesco i innych podobnych nie mają porównania, nie wiedzą jak powinno smakować normalne jedzenie? Ale żeby być takim sku......nem żeby trującą sól ładować do jedzenia dla ludzi?! Ile można zaoszczędzić na soli? A jak ktoś ma chore nerki, to ile pożyje jedząc coś takiego? Brak mi słów na to co się wyrabia w tym kraju. To jest mentalność Kalego. Skąd się tacy ludzie biorą, że nikt widząc te przekręty nie doniósł na nich? Przecież to była masowa skala? Czy każdy Polak, każdy pracownik tych zakładów ma mentalność złodzieja i mordercy? Bo trucie ludzi na masową skalę to ludobójstwo. Kiedyś był Sanepid, zamykanie zakładów a teraz tzw. prywaciarze wciskają ludziom gó... i każą płacić jak za zboże, ciągle narzekając że i tak sprzedają za tanio.

  • dublet

    Oceniono 2 razy 0

    Ja tam wiem jedno: to był zamach! Sól była sztuczna, była brzoza i wielki elektromagnes!

  • ciuli

    Oceniono 5 razy 3

    To od tego te chore tarczyce, inne narządy i nowotwory ? Napędzali lekarzom pacjentów, pewnie głównie neurologom do leczenia psychotropami , bo tak u nas najłatwiej. l endokrynologom do leczenia tarczzycy hormonem bez sprawdzaniadlaczego tarczyca wariuje,. Też pewnie się przysłużyli grabarzom i to .pewnie najbardziej.Kto. by się zastanawial nad przyczynami? Pokazać ich twarze. Dlaczego taki stary dziad narażal nas na truciznę, stoi nad grobem, a nie boi się wyrzutów sumienia,kiedy przyjdzie się rozliczać z samym z sobą na łożu śmierci? Jak ta kobieta mogła to z nim robić? Pokazać twarze wszystkich oszustów zwyrodnialców biorących w tym od lat udział -sąd powinien się zgodzić.Dlaczego chronić ich wizerunek? Niech popatrzą ludziom w oczy. Brawo panie Patora. wszyscy powinniśmy zawsze panu pomagać w wykrywaniu takich łajdactw,

  • kazimierz111

    Oceniono 9 razy 9

    Tych suk... nów "biznesmenów" od soli trzeba zakuć w kajdany (na wodę,suchy chleb i ich sól) na długie lata i pozbawić złodziejskiego majątku (dla przykładu) . Nie można zapomnieć o "skutecznym" Sanepidzie i innych nadzorcach. Trzeba jednak uważać by nie wylać dziecka z kąpielą. Wiele z zakładów i firm które kupowały tę sól (pewnie w dobrej wierze,bo po rynkowej cenie) pewnie za to zapłaci i wielu Bogu ducha winnych ludzi pójdzie na bruk. O międzynarodowych konsekwencjach nie wspominając.

  • bezlitosny.453

    Oceniono 4 razy 0

    Ze tez ktos wierzy temu post-komuszemu , antypolskiemu tworowi www.youtube.com/watch?v=RzaNmckZid0

  • tadek-1

    Oceniono 3 razy -1

    Piszcie dalej, piszcie tak dlugo az nie bedzie polskiego exportu wytworow spozywczych. Podziekuja polskim dziennikarzom eksporterzy z innych krajow. Podziekuja smiejac sie, z ich bezdennej glupoty.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje