Odpadła z Masterchefa, dostała gwiazdkę Michelina. Czy ma żal do gwiazd TVN?

10.03.2016 13:08
Michalina Smorszczewska w Masterchef (pierwsza z prawej)

Michalina Smorszczewska w Masterchef (pierwsza z prawej) (TVN/mat. prasowe)

Michalina Smorszczewska, właścicielka restauracji, która dostała właśnie gwiazdkę Michelina, opowiada nam, jakie danie urzekło inspektora prestiżowego przewodnika kulinarnego. Przyznaje też, że nie ma żalu za krytykę w Masterchefie.
Dotąd jedyną restauracją w Polsce, która miała gwiazdkę Michelina, było Atelier Amaro, które prowadzi Wojciech Modest Amaro. Teraz prestiżowe wyróżnienie słynnego przewodnika kulinarnego dostała restauracja Senses, która też mieści się w Warszawie, a jej szef kuchni kiedyś z Amaro współpracował. Jak wyglądała wizyta inspektora Michelina? I kim jest właścicielka Senses?

Angelika Swoboda: - Wie pani, kiedy inspektor Michelina odwiedził Senses?

Michalina Smorszczewska: - Tak, ponieważ inspektor się ujawnił! To było pół roku temu. Do restauracji przyszedł samotny mężczyzna, jak się później okazało Francuz, i zamówił 12-daniowe menu degustacyjne, a w nim m. in. danie z oscypka. Przyznał, że spośród wszystkich dań, oscypek oczarował go najbardziej. I że pierwszy raz spotkał się z takim serem w dodatku tak przyrządzonym. Był nim zachwycony i poprosił o rozmowę z szefem kuchni. Powiedział, że nie miał pojęcia, iż w Polsce jest taki pyszny ser i że można go równie wspaniale przyrządzić. Odwiedził kuchnię, poznał pracowników, a nawet dał im parę swoich złotych rad.

To szef kuchni musiał być zaskoczony.

- Bardzo się ucieszył. Ja co prawda jestem właścicielką restauracji, ale ta gwiazdka jest jego zasługą. Andrea Camastra to dziecko gastronomii. Zaczął gotować jako dziesięciolatek, jest z rodziny o kulinarnych tradycjach. To pół Włoch a pół Francuz, więc czy może być lepsze połączenie? Poza tym Andrea ma też talent muzyczny, gra na gitarze i perkusji, komponuje. Prawdziwy z niego artysta i pasjonat jakich mało, a wręcz szalony naukowiec! Ma przy kuchni prawdziwe chemiczne laboratorium i współpracuje z biochemikiem.

Jak został szefem kuchni w pani restauracji?

- Przed moim udziałem w Masterchefie mój mąż zaczął szukać dobrego kucharza, który poszkoliłby mnie w gotowaniu. Znalazł Andreę i zaprosił go do nas do domu. Od razu pojawiła się między nami chemia. I tak, od słowa do słowa, wpadliśmy na pomysł, że poprowadzi naszą restaurację.

Nie poddała się pani po "oddaniu fartucha" w "Masterchefie"? Michel Moran skrytykował panią za to, że zagubiła w potrawie ,,smak głównego bohatera". Pytał: ,,Umarł przed końcem filmu. Gdzie on jest?".

- Absolutnie się nie poddałam! Po oddaniu fartucha nie zrezygnowałam z realizowania swojego marzenia, jakim od zawsze było otwarcie własnej restauracji.

Ma pani żal do jurorów show?

- Nie mam. Wierzę w przeznaczenie. Wszystko i tak zmierzało do mojego celu, szczęśliwie poznałam Andreę i mam własną restaurację, w dodatku z gwiazdką Michelina. Uczciliśmy ją 15-litrową butelką szampana, a później pracownicy poszli jeszcze się bawić do innej warszawskiej restauracji.

Duży macie teraz ruch?

- Od wczoraj zainteresowanie jest ogromne. Tylko w godzinę odebraliśmy trzydzieści telefonów z prośbą o rezerwację. Na kilka najbliższych weekendów nie mamy już wolnych stolików.

Komentarze (96)
Zaloguj się
  • luketjorself

    Oceniono 48 razy 38

    Właścicielka najlepszej restauracji nie musi nawet umieć gotować. Wystarczy, że zatrudnia właściwych ludzi i daje im możliwość do wykazania się.

  • lefebvre

    Oceniono 39 razy 33

    A co ma krytyka jej gotowania do gwiazdki? Ona jest właścicielką, a nie kucharką. Zwyczajnie miała kasę, to sobie sprowadziła dobrego szefa.

  • wudeer

    Oceniono 21 razy 19

    przecież ta gwiazdka to zasługa szefa kuchni, którym jest Włoch. on nie odpadł z masterchefa!

  • yeah_bunny

    Oceniono 37 razy 19

    a co ma piernik do wiatraka?
    jej restauracja dostala gwiazdke, a nie ona jako kucharz bo tez nie ona tam gotuje!
    juz naprawde nie macie o czym pisac?
    PiS sie panoszy po kraju jak g.wno wrzucone w wentylator i to sa wiadomosci dnia na najblizsze 4 lata

  • luni8

    Oceniono 10 razy 8

    Ludziska opamiętania się. Przeczytajcie coś poza tytułem.
    Nie ona dostała tylko kucharz gotujacy w jej restauracji.
    A nawet gdyby ona, to co?
    W masterszefie byli oceniania nie za całokształt tylko za wykonane konkretne danie przy którym mogła popełnić błąd lub rzeczywiście być za slaba.

  • Tadeusz Maciejski

    Oceniono 11 razy 7

    umiesz czytaz ze zrozuminiem?? nie ona otrzymala nagrode ale jej restauracja w ktorej gotuje ktos inny -

  • punter

    Oceniono 8 razy 6

    Nieporozumienie wynika chyba stąd, że Amaro jest (?) szefem kuchni i właścicielem a ta pani tylko właścicielem.

  • tryndyrynda

    Oceniono 9 razy 5

    Ponieważ nie mogę komentować pod informacjami o BOR i oponie, zrobię to tutaj. Mam pytanie: podano, że w instrukcji używania opony podano normy zużycia bieżnika, przebiegu km oraz czasu eksploatacji. A gdzie najważniejsze jak: prawidłowe ciśnienie, dopuszczalne obciążenie i prędkość maksymalna. Czy te parametry zostały dotrzymane?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje