Przetworzone mięso na jednej liście z azbestem. WHO klasyfikuje mięso jako czynnik rakotwórczy

26.10.2015 14:17
Szkodliwość przetworzonego mięsa

Szkodliwość przetworzonego mięsa (Agencja Gazeta)

Lista numer jeden - potwierdzone czynniki rakotwórcze - to m.in. papierosy, azbest i spaliny. WHO wpisała na tę listę również przetworzone mięso, takie jak kiełbasy, bekon i pasztet. Nie należy jednak wszczynać paniki - zjedzenie kanapki z szynką nie jest równie szkodliwe co wypalenie paczki papierosów.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas

Jednostka WHO zajmująca się badaniami nad rakiem wpisała przetworzone mięso na listę numer 1, w której skład wchodzą m.in. papierosy, azbest i spaliny. Słowem - czynniki, których rakotwórczość została zbadana i potwierdzona. Eksperci szacują, że jedzenie 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa szanse na rozwinięcie się raka jelita grubego o 18 proc.

Mięso przetworzone to produkty, których przydatność do spożycia została zwiększona przez wędzenie, solenie lub dodanie konserwantów. W praktyce? Kiełbasy, boczek, szynka, salami czy pasztety.

Czerwone mięso na liście z chemikaliami

Z kolei czerwone mięso, a więc wołowina, wieprzowina, cielęcina i dziczyzna, zostało wpisane na listę 2A, która zawiera m.in. glifosat (składnik herbicydów), smażenie i procesy rafineryjne. Lista 2A to substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi. Taka klasyfikacja czerwonego mięsa jest spowodowana "ograniczonymi dowodami" na zwiększanie ryzyka zachorowania. Agencja Badań WHO odkryła, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększa zachorowalność przede wszystkim na raka jelita grubego, ale także raka trzustki i prostaty.

Organizacja podkreśla jednocześnie, że czerwone mięso powoduje liczne korzyści - jest głównym źródłem żelaza, cynki i witaminy B12. Stąd też zalecenie, by czerwone mięso ograniczać, a nie zupełnie odstawić.

Jak szkodliwe jest przetworzone mięso?

Pojawienie się przetworzonego mięsa na liście nr 1 nie oznacza jeszcze, że zjedzenie kanapki z bekonem jest równie szkodliwe jak nałogowe palenie. "Ryzyko rozwoju raka jelita grubego jest niewielkie, ale zwiększa się wraz z ilością spożywanego przetworzonego mięsa" - podano w specjalnym oświadczeniu.

Z szacunków wynika, że 34 tysiące zgonów z powodu raka może być spowodowane dietą z wysoką zawartością mięsa przetworzonego. Dla porównania - palenie powoduje około miliona zgonów rocznie, alkohol - około 600 tys., a zanieczyszczenie powietrza - 200 tys.



Chcesz wiedzieć więcej i szybciej? Ściągnij naszą aplikację Gazeta.pl LIVE!

Komentarze (162)
Zaloguj się
  • villiers

    Oceniono 43 razy 39

    Mięso i azbest -w jednej grupie. Przerzucam się na azbest. Taniej wychodzi.

  • siwywaldi

    Oceniono 75 razy 33

    Widać jakieś lobby zdecydowało, że NAJZDROWSZE jest tzw. białe mięso z brojlerów, "pędzonych" przez zaledwie 6 tygodni na hormonach i antybiotykach. No i na "wydajnych" paszach, których podstawą jest kukurydza GMO oraz mączka z rybich wnętrzności i innej przetworzonej na "koncentrat białkowy" padliny.

    Drodzy specjaliści od zdrowego żywienia, pocałujcie mnie wszyscy w dupę !
    Bo ja dziś na kolację zrobię sobie pysznego tatara, którego z przyjemnością i dla apetytu, zakropię paroma kieliszkami czystej gorzały. Wprawdzie to podobno TEŻ nie zdrowe, ale za to jakie smaczne...

  • 7ogamihcra

    Oceniono 40 razy 28

    Najbardziej szkodliwe dla zdrowia jest:
    1.jedzenie.
    2.picie.
    3.oddychanie.
    4."prokreacja"
    5.spanie.
    6,praca.

  • prawdziwy-bobo

    Oceniono 41 razy 25

    34 tysiące zgonów na 7 miliardów to dokładnie 0,000485714%. Spokojnie zaryzykuje.

  • vald

    Oceniono 22 razy 18

    Największy błąd po upadku PRL , to rezygnacja z Polskiej Normy w przetwórstwie . To były dobre normy, o wiele bardziej restrykcyjne od obowiązujących wówczas i teraz w UE i USA. A co najważniejsze były przestrzegane. Kiełbasa, szynka , to nie były gumowe twory nafaszerowane wodą , azotynami sodu (E250) które nam dzisiaj serwują. Kiedyś np. kiełbasa śląska miała normę na cały kraj i certyfikat, wszędzie musiała ieć taką samą strukturę , smak i postać. Dzisiaj każdy może zrobić kiełbasę nazwać ją jak chce i nawalić konserwantów, zmielonych ścięgien, skór łoju. Później sprzedać po 8 zł za kg.
    powrót do PRLowskiej PN

  • Piwo Jasne

    Oceniono 29 razy 13

    Wszystko co jest pochodzenia naturalnego jest rakotwórcze za to afrodyzjakiem zdrowia są wszystkie suplementy diety reklamowane w aptekach przez wszelkiej maści koncerny farmaceutyczne. Jeśli miał bym słuchać ekspertów już dawno bym wąchał sztuczne chryzantemy od spodu .

  • googleon

    Oceniono 24 razy 12

    DZIENIE umiera 21,00 ludzi z głodu. WHO może sobie taką listę wsadzić.. do szuflady

  • pan.szklanka

    Oceniono 22 razy 12

    W tytule "mięso", a w treści "parówki" i "pasztet". Co ma jedno z drugim?

  • zigzaur

    Oceniono 21 razy 11

    Putin chroni ludność Rosji przed rakiem!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje