Przetworzone mięso na jednej liście z azbestem. WHO klasyfikuje mięso jako czynnik rakotwórczy

26.10.2015 14:17
Szkodliwość przetworzonego mięsa

Szkodliwość przetworzonego mięsa (Agencja Gazeta)

Lista numer jeden - potwierdzone czynniki rakotwórcze - to m.in. papierosy, azbest i spaliny. WHO wpisała na tę listę również przetworzone mięso, takie jak kiełbasy, bekon i pasztet. Nie należy jednak wszczynać paniki - zjedzenie kanapki z szynką nie jest równie szkodliwe co wypalenie paczki papierosów.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas

Jednostka WHO zajmująca się badaniami nad rakiem wpisała przetworzone mięso na listę numer 1, w której skład wchodzą m.in. papierosy, azbest i spaliny. Słowem - czynniki, których rakotwórczość została zbadana i potwierdzona. Eksperci szacują, że jedzenie 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa szanse na rozwinięcie się raka jelita grubego o 18 proc.

Mięso przetworzone to produkty, których przydatność do spożycia została zwiększona przez wędzenie, solenie lub dodanie konserwantów. W praktyce? Kiełbasy, boczek, szynka, salami czy pasztety.

Czerwone mięso na liście z chemikaliami

Z kolei czerwone mięso, a więc wołowina, wieprzowina, cielęcina i dziczyzna, zostało wpisane na listę 2A, która zawiera m.in. glifosat (składnik herbicydów), smażenie i procesy rafineryjne. Lista 2A to substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi. Taka klasyfikacja czerwonego mięsa jest spowodowana "ograniczonymi dowodami" na zwiększanie ryzyka zachorowania. Agencja Badań WHO odkryła, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększa zachorowalność przede wszystkim na raka jelita grubego, ale także raka trzustki i prostaty.

Organizacja podkreśla jednocześnie, że czerwone mięso powoduje liczne korzyści - jest głównym źródłem żelaza, cynki i witaminy B12. Stąd też zalecenie, by czerwone mięso ograniczać, a nie zupełnie odstawić.

Jak szkodliwe jest przetworzone mięso?

Pojawienie się przetworzonego mięsa na liście nr 1 nie oznacza jeszcze, że zjedzenie kanapki z bekonem jest równie szkodliwe jak nałogowe palenie. "Ryzyko rozwoju raka jelita grubego jest niewielkie, ale zwiększa się wraz z ilością spożywanego przetworzonego mięsa" - podano w specjalnym oświadczeniu.

Z szacunków wynika, że 34 tysiące zgonów z powodu raka może być spowodowane dietą z wysoką zawartością mięsa przetworzonego. Dla porównania - palenie powoduje około miliona zgonów rocznie, alkohol - około 600 tys., a zanieczyszczenie powietrza - 200 tys.



Chcesz wiedzieć więcej i szybciej? Ściągnij naszą aplikację Gazeta.pl LIVE!

Komentarze (164)
Zaloguj się
  • www.zieloni.republika.pl

    0

    Co by się stało gdybyśmy wszyscy zostali wegetarianami? Naukowiec z Oxfordu szokuje prognozami. Dieta roślinna to ogromne korzyści nie tylko dla zdrowia, ale i dla świata. O tym, że jedzenie owoców i warzyw jest zdrowsze od jedzenia czerwonego mięsa nikogo nie trzeba przekonywać. Podstawą każdej piramidy żywieniowej są produkty roślinne. Ale to nie jest artykuł o pozytywne skutki zdrowotne przejścia na zbilansowaną dietę wegetariańską dla konkretnego człowieka. Pytanie brzmi inaczej. Jakie byłyby konsekwencje dla całej planety, gdybyśmy wszyscy zostali wegetarianami?

    Mniej dwutlenku węgla
    Produkcja mięsa jest jednym z głównych czynników zachodzących zmian klimatycznych. Ogromne przemysłowe hodowle oznaczają tysiące zwierząt, które produkują energię. Aby wyprodukować 1 kilogram mięsa potrzeba ok. 12 kilogramów paszy i od kilku do kilkunastu tysięcy litrów wody. Dr Marco Springmann z Uniwersytetu Oxfordzkiego szacuje, że ograniczenie jedzenia mięsa na świecie mogłoby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych aż o dwie trzecie. Spowodowałoby to spowolnienie ocieplania klimatu. Do 2050 roku średnie temperatury nie wzrosłyby więcej niż o 2 stopnie. To dwukrotnie mniej niż obecne prognozy. Oszczędności dla świata naukowiec szacuje nawet na 30 bilionów dolarów rocznie.

    Ogromne korzyści ekonomiczne
    Poprawa stanu zdrowia ludzkości przyniosłaby ogromne oszczędności w kilku ważnych obszarach. Pierwszym z nich byłaby opieka medyczna. Ale ogromną korzyść zyskalibyśmy również dzięki temu, że rzadziej bralibyśmy chorobowe. Dr Marco Springmann szacuje te oszczędności na 700 do 1000 miliardów dolarów rocznie. Jeśli dodamy do tego kwotę związaną z redukcją dwutlenku węgla, widać jak duża staje się że skala korzyści ekonomicznych z wegetarianizmu.

    Dłuższe życie
    Wprowadzenie diety roślinnej pozwoliłoby każdego roku uniknąć od pięciu do ośmiu milionów zgonów. Ponad połowa z nich związana jest z jedzeniem czerwonego mięsa. Dieta roślinna zmniejszyłaby również problem otyłości. Szacuje się, że skutkiem tego byłoby zmniejszenie śmiertelności na świecie o 6-10 procent. Według naukowca z Oxfordu w Europie Wschodniej, a więc i w Polsce, najwięcej zyskalibyśmy dzięki rezygnacji z jedzenia czerwonego mięsa.

    Podsumowując, choć dla wielu brzmi to jak herezja i podważenie dogmatu, to rezygnacja z jedzenia mięsa może przynieść ogromne korzyści zdrowotne zarówno każdemu z nas, jak i całemu światu. Dla osób, które nie chcą być radykalne, ciekawe rozwiązanie proponuje Graham Hill - wegetarianizm w dni powszednie.

    ht tp : / / innpoland . pl / 125943,co-by-sie-stalo-gdybysmy-wszyscy-zostali-wegetarianami-naukowiec-z-oxfordu-szokuje-prognozami

  • www.zieloni.republika.pl

    0

    2020r=zakaz jedzenia mięsa zabijanie 50mld zwierząt rocznie przypomina obozy zagłady i zostanie zakazane jak niewolnictwo analfabetyzm zakaz nauki czytania kobiet czy brak praw wyborczych niższych warstw społecznych

    popełniasz zdrowotne samobójstwo jedząc mięso+morderstwo zwierząt=powód 99%chorób Rak,zawały,wylewy,cukrzyca a wegetarianie dożywają w zdrowiu 120 lat a szpitale pełne są mięsożerców wiecznie chorych są jak alkoholicy czy narkomani nie potrafią porzucić nałogu który ich niszczy

    W Afryce umierają z głodu w USA i Europie z przejedzenia a wegetarianizm bez 99% chorób! mięso powoduje epidemię otyłości raka zawałów (już u 25 latków) wylewów cukrzycy itp też w Polsce wcześniej większość dań była wegetariańska kasze fasole bób groch Jesteś tym co jesz=smalec mięso wyglądasz jak baleron i pasztet otyłość powoduje mięso = brak witamin stąd anemia ciągły głód a wegetarianie są zdrowsi bez kompleksów mają idealną wagę

    dlaczego mięsożercy chorują i nie są genialni jak wegetarianie? najbardziej mózg niszczy mięso a lek: wegetarianizm: Jezus, Da Vinci, Einstein, Edison, Platon, Sokrates, Newton, Darwin, Tesla, Kafka, Tołstoj,Wolter, Ghandi, Twain, Rifkin, Pamela Anderson, Briggite Bardot, Kate Winslet, Tina Turner, Kim Basinger, Dustin Hoffman, Bryan Adams, David Duchowny, Moby, Bono(U2), Leonard Cohen, Bob Dylan, John Cage, Johny Rotten, Beastie Boys, Jarule, Krs-One, Rza, Bruce Lee..

    to mięso powoduje miażdżyce niedotlenienie sklerozę wylew Parkinsona Alzheimera BSE

    Po ostrzeżeniach o szkodliwości papierosów/alkoholu też na mięsie pojawią się napisy: Minister Zdrowia ostrzega: mięso powoduje 99%chorób,raka,zawały i wylewy.To morderstwo zwierząt i zdrowotne samobójstwo a wegetarianizm=więcej energii bez używek narkotyków uzależnień ucieczki od życia zagłuszania sumienia stresu samodzielne myślenie zamiast prania mózgu głupimi modami. To uzależnienie:mięsożercy są jak alkoholicy czy narkomani=szkodzą sobie nie mogą zrezygnować z tego co ich niszczy. mięso powoduje 99% chorób po co je jeść i chorować?

  • ja5569

    0

    Rocznie umiera na swiecie ok. 55 mln ludzi. To te 34 tysiace to ulamek procenta. Pewnie o wiele wiecej ginie w wypadkach samochodowych. Co nie znaczy oczywiscie, ze nalezy sie bez pamieci obzerac boczkiem i kielbasa, ale konsumowane w umiarze maja zapewne zaniedbywalny wplyw na umieralnosc.

  • koperchytla

    0

    Ludzkość od zarania dziejów żywi się mięsem. To nie ono jest szkodliwe, lecz współczesne dodatki chemiczne i biologiczne. To z tymi dodatkami należy walczyć.

  • wolny.kan.gur

    0

    "34 tysiące zgonów rocznie jest spowodowanych jedzeniem przetworzonego mięsa"
    Szanowne WHO (organizacjo debili i lewaków) - kilka milionów zgonów rocznie jest spowodowanych niejedzeniem i skupcie się czerwone pijawki na tym problemie.

  • szlachcic

    Oceniono 1 raz 1

    dupcenie niebezpieczne - AIDS
    mineta niebezpieczna - rak gornego układu oddechowego
    jedzenie miesa niebezpieczne - rak jelita

    jak zyc panie premierze?

  • 0

    Mnie zdumiewa jedna rzecz,gdzie są kontrole jakości,dlaczego dopuszcza się do produkcji rakotwórczej żywności.Unia Eurepejska uznała że wędzona wędlina,mięsa są rakotwórcze i zakazuje wędzenia w Polsce na rzecz malowania wyrobów wędliniarskich,które są samą chemią.... Jasne najlepiej brać kasę za pozwolenia i dopuszczanie do obrotu skażonych chemią wyrobów a potem kolejną kasę za raporty takie jak powyżej.Pytanie do dziennikarzy - a co z Wami,gdzie wasz dziennikarki wszędobylski nos ????? Dlaczego nie nagłaśniacie takich spraw o których na tu piszę ????? Najlepiej iść na łatwiznę i publikować raporty,gołe tyłki i ploty .......

  • kocurxtr

    Oceniono 3 razy 1

    acha
    juz chcą nas przekonac do trawy

    by
    1. nie razic ci...tych
    2. wmówic nam , że bieda jest zdrowa

    a ja to pier.dole - ciapatych nadal nie lubię , a wędzarni wiszą świerze szyneczki

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje