Przetworzone mięso na jednej liście z azbestem. WHO klasyfikuje mięso jako czynnik rakotwórczy

26.10.2015 14:17
Szkodliwość przetworzonego mięsa

Szkodliwość przetworzonego mięsa (Agencja Gazeta)

Lista numer jeden - potwierdzone czynniki rakotwórcze - to m.in. papierosy, azbest i spaliny. WHO wpisała na tę listę również przetworzone mięso, takie jak kiełbasy, bekon i pasztet. Nie należy jednak wszczynać paniki - zjedzenie kanapki z szynką nie jest równie szkodliwe co wypalenie paczki papierosów.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas

Jednostka WHO zajmująca się badaniami nad rakiem wpisała przetworzone mięso na listę numer 1, w której skład wchodzą m.in. papierosy, azbest i spaliny. Słowem - czynniki, których rakotwórczość została zbadana i potwierdzona. Eksperci szacują, że jedzenie 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa szanse na rozwinięcie się raka jelita grubego o 18 proc.

Mięso przetworzone to produkty, których przydatność do spożycia została zwiększona przez wędzenie, solenie lub dodanie konserwantów. W praktyce? Kiełbasy, boczek, szynka, salami czy pasztety.

Czerwone mięso na liście z chemikaliami

Z kolei czerwone mięso, a więc wołowina, wieprzowina, cielęcina i dziczyzna, zostało wpisane na listę 2A, która zawiera m.in. glifosat (składnik herbicydów), smażenie i procesy rafineryjne. Lista 2A to substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi. Taka klasyfikacja czerwonego mięsa jest spowodowana "ograniczonymi dowodami" na zwiększanie ryzyka zachorowania. Agencja Badań WHO odkryła, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększa zachorowalność przede wszystkim na raka jelita grubego, ale także raka trzustki i prostaty.

Organizacja podkreśla jednocześnie, że czerwone mięso powoduje liczne korzyści - jest głównym źródłem żelaza, cynki i witaminy B12. Stąd też zalecenie, by czerwone mięso ograniczać, a nie zupełnie odstawić.

Jak szkodliwe jest przetworzone mięso?

Pojawienie się przetworzonego mięsa na liście nr 1 nie oznacza jeszcze, że zjedzenie kanapki z bekonem jest równie szkodliwe jak nałogowe palenie. "Ryzyko rozwoju raka jelita grubego jest niewielkie, ale zwiększa się wraz z ilością spożywanego przetworzonego mięsa" - podano w specjalnym oświadczeniu.

Z szacunków wynika, że 34 tysiące zgonów z powodu raka może być spowodowane dietą z wysoką zawartością mięsa przetworzonego. Dla porównania - palenie powoduje około miliona zgonów rocznie, alkohol - około 600 tys., a zanieczyszczenie powietrza - 200 tys.



Chcesz wiedzieć więcej i szybciej? Ściągnij naszą aplikację Gazeta.pl LIVE!

Zobacz najnowsze wideo

Komentarze (162)
Zaloguj się
  • ja5569

    0

    Rocznie umiera na swiecie ok. 55 mln ludzi. To te 34 tysiace to ulamek procenta. Pewnie o wiele wiecej ginie w wypadkach samochodowych. Co nie znaczy oczywiscie, ze nalezy sie bez pamieci obzerac boczkiem i kielbasa, ale konsumowane w umiarze maja zapewne zaniedbywalny wplyw na umieralnosc.

  • koperchytla

    0

    Ludzkość od zarania dziejów żywi się mięsem. To nie ono jest szkodliwe, lecz współczesne dodatki chemiczne i biologiczne. To z tymi dodatkami należy walczyć.

  • wolny.kan.gur

    0

    "34 tysiące zgonów rocznie jest spowodowanych jedzeniem przetworzonego mięsa"
    Szanowne WHO (organizacjo debili i lewaków) - kilka milionów zgonów rocznie jest spowodowanych niejedzeniem i skupcie się czerwone pijawki na tym problemie.

  • szlachcic

    Oceniono 1 raz 1

    dupcenie niebezpieczne - AIDS
    mineta niebezpieczna - rak gornego układu oddechowego
    jedzenie miesa niebezpieczne - rak jelita

    jak zyc panie premierze?

  • Elwira Ekvi Łepkowska

    0

    Mnie zdumiewa jedna rzecz,gdzie są kontrole jakości,dlaczego dopuszcza się do produkcji rakotwórczej żywności.Unia Eurepejska uznała że wędzona wędlina,mięsa są rakotwórcze i zakazuje wędzenia w Polsce na rzecz malowania wyrobów wędliniarskich,które są samą chemią.... Jasne najlepiej brać kasę za pozwolenia i dopuszczanie do obrotu skażonych chemią wyrobów a potem kolejną kasę za raporty takie jak powyżej.Pytanie do dziennikarzy - a co z Wami,gdzie wasz dziennikarki wszędobylski nos ????? Dlaczego nie nagłaśniacie takich spraw o których na tu piszę ????? Najlepiej iść na łatwiznę i publikować raporty,gołe tyłki i ploty .......

  • kocurxtr

    Oceniono 3 razy 1

    acha
    juz chcą nas przekonac do trawy

    by
    1. nie razic ci...tych
    2. wmówic nam , że bieda jest zdrowa

    a ja to pier.dole - ciapatych nadal nie lubię , a wędzarni wiszą świerze szyneczki

  • jojne.klajnszwanc

    Oceniono 5 razy -1

    Chodzi o to, by nie urażać uczuć religijnych ciapatych widokiem szynki, kiełbaski czy bekonu. Bo stary pedofil im kiedyś tego zabronił. Jeśli w polskich marketach wprowadzą żywność dla muzułmanów, oświadczam, że zawsze przy niej będę przypadkiem zostawiał kawałek boczku czy szyneczki.

  • wlodzimierz.iliycz

    Oceniono 2 razy 0

    >WHO klasyfikuje mięso jako czynnik rakotwórczy

    Że też Gierek na to nie wpadł w okresie "przejściowych trudności" z zaopatrzeniem sklepów...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje