Antybiotyki i salmonella w mięsie z ukrytej chłodni. "Niebezpieczne dla życia"

27.06.2013 12:20
Szynka

Szynka (Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja)

Mięso znalezione w kwietniu w ukrytym pomieszczeniu chłodni k. Białej Rawskiej nie nadawało się do spożycia. W kilku próbkach stwierdzono znaczne przekroczenie dopuszczalnych norm antybiotyków, obecność bakterii beztlenowych i salmonelli - podała łódzka prokuratura okręgowa.
Tak wynika z opinii Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, który przeprowadził badania - poinformował rzecznik łódzkiej prokuratury okręgowej Krzysztof Kopania. Spożycie tego mięsa stwarzało poważne zagrożenie dla zdrowia lub życia konsumentów. - Wyniki badań wskazują na konieczność rozważenia uzupełnienia zarzutów wobec podejrzanych w tej sprawie - zaznaczył Kopania.

Wyjaśnił, iż przekroczenie dopuszczalnych norm antybiotyków świadczy m.in., że ubijane zwierzęta były chore. - Jeżeli chodzi o obecność bakterii beztlenowych, to świadczy o złej jakości żywności, która jest wynikiem nieodpowiednich warunków przechowywania i transportu - mówił.

Jak się również okazało, próbka mięsa pobranego w jednej z firm, która kupowała mięso z kontrolowanej ubojni, wykazała, że badane mięso jest wieprzowiną, a nie wołowiną. - W tym przypadku możemy mówić o sfałszowaniu żywności, tym bardziej że ta ubojnia nie miała uprawnień do uboju trzody - powiedział.

Zarzuty oszustwa i usiłowania oszustwa

Na początku kwietnia w ukrytym pomieszczeniu w jednej z chłodni k. Białej Rawskiej znaleziono ok. 100 ton mięsa niewiadomego pochodzenia. Chłodnia należała do 43-letniego Piotra M. Jest on również właścicielem ubojni, do której mogło trafić m.in. chore, martwe bydło.

Według ustaleń prokuratury, M., prowadząc ubojnię, czyli tzw. działalność nadzorowaną, nie spełniał wymogów weterynaryjnych, produkował żywność o złej jakości, która nie spełniała parametrów zdrowotnych, a być może stanowiła zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Śledczy postawili mężczyźnie zarzuty oszustwa i usiłowania oszustwa oraz naruszenia przepisów karnych ustawy o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczania chorób zakaźnych zwierząt. Grozi mu kara do ośmiu lat więzienia. Mężczyzna został aresztowany, ale po wpłaceniu 150 tys. zł opuścił areszt. Ustalono także, że mięso z ubojni trafiło do co najmniej 16 zakładów z województwa łódzkiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, śląskiego i dolnośląskiego.

W kwietniu prokuratura otrzymała od Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach wyniki badań próbek mięsa zabezpieczonych w marcu w samochodzie-chłodni; mięso to miało trafić do ubojni Piotra M. W kilku próbkach stwierdzono obecność antybiotyków, a w dwóch przekroczenie dopuszczalnych norm ich stężenia. Mięso to nie powinno być dopuszczone do spożycia.

Zobacz także
Komentarze (18)
Zaloguj się
  • hh7

    Oceniono 39 razy 39

    I nawet nie siedzi sku...syn bo ma kasę. Zamknąć go i karmić padliną.

  • 123456ag

    Oceniono 21 razy 21

    Ale te kwietniowe kontrole wykazały podobno, że mięso przeznaczone do utylizacji było przetwarzane przez spryciarzy na mączkę mięsno-kostną, sprzedawaną potem hodowcom bydła. Czyżby powtórka z rozrywki (angielskiej) ?? W Anglii setki ludzi straciło życie w męczarniach w imię tak pojętej swobodzie działalności gospodarczej !
    A nawet wtedy, jak ujawniła nasza prasa, ok. 160 000 ton tych angielskich mączek uniknęło utylizacji i trafiło do Polski!
    No ale przecież w Polsce nie było choroby Creuzfeldta - Jacoba, prawda ?
    Tylko że nieprawda ! Nie dalej jak tydzień temu w Świętokrzyskiem mieliśmy potwierdzony przez laboratorium niemieckie zgon na tą chorobę. Ile było ich naprawdę przez te lata nikt nie wie, bo zazwyczaj, dla świętego spokoju klasyfikowano kolejne przypadki jako chorobę Alzheimera.

  • el_facial

    Oceniono 24 razy 16

    obrzydliwe, odrażające i....przerażające. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani dorabiać
    zbędnej ideologii, ale to jest właśnie to co zjadają mięsożercy... Między innymi pod wpływem takich informacji
    zrezygnowałem z jedzenia mięsa i naprawdę dobrze mi z tym..

  • 24jannormalny

    Oceniono 14 razy 14

    zamknąć tego kutasa i karmic go tym gownem az zdechnie w bolach.

  • josif47

    Oceniono 13 razy 13

    Tu smierdzi dozywociem a nie tylko osiem lat. Bezposrednie zagrozenie zdrowia i zycia wielu osob Prosze tylko koszty leczenia i rehabilitacji.

  • bubblemilk

    Oceniono 13 razy 11

    Cóż... Pozostaje tylko spróbować sobie wyobrazić, ile podobnego mięsa TRAFIA jednak do sprzedaży, bo akurat nikt go nie skontrolował.
    Smacznego mięsożercom...

  • mariusz-janowski

    Oceniono 9 razy 9

    Czy dla tego czekali od kwietnia, żeby ewentualne mięso na rynku zostało do końca wykupione i zeżarte przez naród tubylczy okupowany przez brukselską ku...ozę i jej urzędników?

    Zacieranie śladów poprzez zjadanie dowodów!

    Na zdrowie hypppp......

  • c.t.k

    Oceniono 6 razy 6

    Jak nazywa się ta hurtownia,gdzie trafiało mięso.......oczywiście niewiadomo

  • idioteka-narodowa

    Oceniono 4 razy 4

    Po przeczytaniu artykułu,przechodzę na szczaw,z własnego ogródka.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje