Producenci piwa w Niemczech idą na barykady przeciwko firmom wydobywającym gaz ziemny

24.05.2013 17:40
Piwo

Piwo (Fot. Daniel Adamski / Agencja Gazeta)

Niemieccy producenci piwa i wód mineralnych głośno oponują przeciwko dopuszczeniu w ich kraju frackingu, czyli metody wydobycia gazu ziemnego poprzez szczelinowanie hydrauliczne. Obawiają się, że metoda ta może doprowadzić do tego, że zabraknie im krystalicznie czystej lub źródlanej wody do produkcji piwa.
Niemcy sceptycznie podchodzą do metody wydobycia gazu ziemnego poprzez szczelinowanie hydrauliczne, czyli tzw. fracking. Ludzie boją się, że chemikalia używane do szczelinowania mogą przenikać do wód gruntowych i uczynić wodę niezdatną do picia. Teraz do grona sceptyków dołączyli jeszcze niemieccy producenci piwa, wskazując, że fracking sprzeczny jest z obowiązującym w Niemczech od XVI w. Bawarskim Prawem Czystości przy warzeniu piwa. Zgodnie z tym prawem jedynymi składnikami piwa mogły być słód jęczmienny, chmiel i woda. Ale czysta woda, czerpana ze źródeł i studni, których browarnicy strzegą jak oka w głowie.

Brak podstawowych informacji

- Woda najwyższej jakości jest niezbędna dla naszej branży - podkreśla Peter Hahn, prezes Niemieckiego Zrzeszenia Piwowarskiego. - Pomimo całego zrozumienia dla nowych technologii i dążenia, by zwiększyć wydobycie gazu, nie wolno bagatelizować ryzyka - ostrzega.

Tego, że ryzyko istnieje, nie kwestionuje właściwie nikt. Federalny Urząd Ochrony Środowiska w ubiegłym roku wydał ekspertyzę, gdzie na 467 stronach dokumentuje, że "przerażająco wielkie są rozmiary luk w wiedzy na temat potencjalnego ryzyka, jakie fracking niesie dla zasobów wodnych. Brakuje jeszcze wielu podstawowych informacji, aby móc w fachowy sposób oszacować czynniki ryzyka i możliwość zapanowania nad nimi".

Z tego względu Niemieckie Zrzeszenie Piwowarskie wystosowało do rządu list, w którym ostrzega przed niebezpieczeństwem zanieczyszczenia wody pitnej przez szczelinowanie hydrauliczne.

Rząd zwleka z trudną decyzją

"Nowele ustaw przygotowane do tej pory przez rząd nie są wystarczające, by zapewnić wymagane bezpieczeństwo zaopatrzenia w wodę pitną i by sprostać wymaganiom wynikającym z Prawa Czystości w warzeniu piwa", piszą browarnicy, zastrzegając, że powzięcie uchwały rządu powinna poprzedzić jeszcze dyskusja.

Rząd RFN jak dotąd zwleka jeszcze z uchwałą i odkładał ją już kilkakrotnie. W połowie maja br. chadecko-liberalna koalicja uzyskała porozumienie co do projektu ustawy, która przewiduje, że fracking ma być zabroniony w obszarach otaczających jeziora będące ujęciami wody pitnej, jak np. Jezioro Bodeńskie. Szczelinowanie może być jednak dopuszczone w pobliżu zapór wodnych.

Zabójcze dla źródeł

Także branża produkcji napojów i wody mineralnej oponuje przeciwko frackingowi, domagając się ochrony źródeł i ujęć wody, ponieważ chemikalia z frackingu mogą je trwale zanieczyścić.

- Od strony polityki energetycznej fracking kryje w sobie wielkie szanse, także dyskusje będą toczyły się jeszcze w przyszłości - prorokuje Stefan Seip, prezes Zrzeszenia Niemieckich Źródeł Mineralnych. Obawia się on, że lobby energetyczne będzie silniejsze niż producenci wody mineralnej i napojów chłodzących, którzy z wielkim niepokojem patrzą na to, jak ważą się losy frackingu w Niemczech.

- Jeżeli choć odrobina chemikaliów z frackingu przedostanie się do źródła, źródło jest skończone - zaznacza.

Niemieckie przepisy różnicują bardzo dokładnie pomiędzy wodą mineralną i wodą stołową. Woda mineralna może tylko pochodzić bezpośrednio ze źródła i musi być rozlewana w tym stanie, jaki oferuje natura. To różni ją od wody pitnej, która może być oczyszczana i uzdatniana.

Niemożliwe jest więc poddanie wody mineralnej jakiemuś chemicznemu oczyszczaniu. Jedyne, co się robi, to jej odżelazianie, ze względu na smak i wygląd.

Branży napojów chłodzących nie uspokaja także zapowiedź, że fracking nie zostanie dopuszczony na obszarach ochrony ujęć wody pitnej. - Źródła wody mineralnej, a zasoby wody pitnej to dwie różne rzeczy - wyjaśnia Seip, wskazując na aktualne informacje jego zrzeszenia. Według nich 95 proc. źródeł wody mineralnej w Niemczech położonych jest poza chronionymi ujęciami wody pitnej. W obecnej chwili oznacza to, że można byłoby robić odwierty bezpośrednio koło źródła mineralnego.

Artykuł pochodzi z serwisu ''Deutsche Welle''



Tagi:

Zobacz także
Komentarze (20)
Zaloguj się
  • rejtann

    Oceniono 29 razy 13

    Oczywiście tylko zwolennicy GAZPROMU lubią dobre piwo, patrioci będą pili toksyczne pomyje by uniezależnić swój kraj od zakusów Perfidnego Sąsiada!

  • nie-tak

    Oceniono 22 razy 12

    Gazeto nie tylko browary, manipulujesz. Sa protesty nad Bodensee (jezioro bodenskie) ludnosci przeciw zamiarom wydobywania gazu lupkowego. Niemcy nie sa glupcy i na to nie pozwola. Zdrowie ma pierwszenstwo przed zatruwaniem srodowiska.

  • thehard

    Oceniono 26 razy 12

    Federalny Urząd Ochrony Ochrony Środowiska, jego ekspertyza i luki w wiedzy, phi. Niech niejakiego Kublika spytają. Z jego ekspertyzy wynika, że po szczelinowaniu jakość wód gruntowych w postępie geometrycznym ulega stałej poprawie aby docelowo osiągnąć poziom czystości jaki był gdy nas nie było.

  • wodakrolewska

    Oceniono 18 razy 10

    Niemieccy gaziarze powinni skorzystać z usług naszych ekspertów, którzy w kilka dni potrafili wykazać że sól odpadowa jest w ogóle nieszkodliwa.

  • stachkaz47

    Oceniono 4 razy 4

    Polskie piwo ma dobra wodę -kranówę.
    Czemu "zubr" ma taki francowaty posmaczek
    chiba nie przez wode źródlaną.

  • phillip_lee_81

    Oceniono 16 razy 4

    Polskie browary używają kranówy,gaz łupkowy im nie skazi wody

  • supertlumacz

    Oceniono 7 razy 3

    Mam niezwykłe skojarzenia.

    Dlaczego NIEZWYKŁE?
    Bo jestem ateistą, mam wykształcenie z nauk ścisłych, jestem wrogiem teorii spiskowych , a moje skojarzenie obejmuje średniowieczną hipotezę fanatyków religijnych.

    Średniowieczni fanatycy religijni zarzucali żydom że złośliwie świadomie zatruwają wodę o ile prowadzi to do korzyści materialnych. Otóż UDOWODNIĘ że obecne naciski na wydobycie gazu w Europie metodą szczelinowania są kontynuacją tych niecnych praktyk.

    Założenia:
    1. Jak powszechnie wiadomo Żydzi od dawna są właścicielami USA. Tak słusznie powiedział Ariel Sharon. rense.com/general45/sharonsinfamouscomment.htm Federal Reserve, konsorcjum prywatnych żydowskich banków, decyduje o nakładzie druku dolarów USA.
    2. Metoda szczelinowego wydobycia gazu jest reklamowana jako sprawdzona na terenie USA i umożliwiająca przynajmniej kilkakrotne zwiększenie wydobycia gazu przy kosztach jednostkowych porównywalnych do wydobycia konwencjonalnego.

    Nawet kraje będące eksporterami NETTO gazu zmuszone są do lokalnego importu aby zmniejszyć koszty transportu dzięki zaopatrzeniu ze źródeł zewnętrznych. Jest to zrozumiale. Jednak zestawiając ogromną ilość importowanego przez USA gazu en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_natural_gas_imports z niewielką ilością gazu eksportowanego en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_natural_gas_exports widać wyraźnie że mimo kryzysu przemysłu USA pozostają jednym z największych światowych IMPORTERÓW GAZU NETTO.
    Zatem reklama o rewolucyjnych sukcesach tej metody na terenie USA jest świadomie fałszywa a próby przeniesienia szczelinowego wydobycia gazu do Europy są kontynuacją średniowiecznych żydowskich praktyk zatruwania wody na terenach wroga.

    Jestem wielkim zwolennikiem szczelinowego wydobycia gazu w Izraelu.

  • jottsp

    Oceniono 2 razy 2

    tani gaz czy bardziej ogolnie - nosniki energii - to wcale nie plus ale minus - obecne duza czesc problemow globalnej gosp. wynika wlasnie ze zbyt taniego paliwa. Drozsze paliwo to mniej towarow z Chin czy Bangladeszu w Eu, wzrost konkurencyjnosci produkcji lokalanej, mniej imigrantow , presja na oszczedniejsze = a wiec i bardziej przyjazne srodowisku - techologie .... Przyszlosc to nie gaz lupowy a dwumetyloeter

  • bzychnur

    0

    glukoza? tez ok. herbate sobie mozna poslodzic.
    swoja droga ciekaw jestem, kogo czajnichi chcialy nabrac.
    aspiryna tpo przeciez chemnichnie rzecz biorac kwas, a glukoza cukier. po smaku mozna poznac ze cos z tym lekiem nie halo... nie trzeba zadnych wielkich badan...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje