ONZ: Jedząc więcej owadów, pokonamy głód na świecie

13.05.2013 18:42

"Co to to je" w Warszawie jest pierwszą restauracja w Polsce serwująca dania z owadów (Fot. Przemek Wierzchowski / Agencja Gazeta)

Zjadanie owadów może się przyczynić do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczeń - wynika z opublikowanego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jedząc owady można też schudnąć.
Autorzy raportu podają, że ponad 2 mld ludzi na świecie, głównie w Afryce i Azji, je owady, łącznie ponad 1900 owadzich gatunków. Przyznają jednak, że w wielu krajach na Zachodzie wielką barierą przed zjadaniem insektów jest "wstręt konsumentów".

Żelazo z gąsienicy

Osy, żuki i inne owady są obecnie "za mało wykorzystywane" jako żywność dla ludzi i bydła - stwierdzają autorzy raportu, dodając, że hodowla insektów jest "jedną z wielu dróg do zapewnienia bezpieczeństwa żywności". Zwracają uwagę na odżywcze walory owadów, które zawierają dużo białka; np. gąsienica ma go więcej niż mielone mięso i w dodatku dziesięciokrotnie więcej żelaza. Występują wszędzie, rozmnażają się i rosną bardzo szybko, mają szybki przyrost masy i pozostawiają tylko nikły ślad węglowy.

Dla przykładu świerszcze wytwarzają taką samą ilość białka jak bydło w czasie 12-krotnie krótszym - twierdzą naukowcy z FAO. W dodatku emisja amoniaku z hodowli owadów jest o wiele niższa niż przy chowie trzody w chlewniach. Owady są według autorów raportu szczególnie cennym dodatkiem dla niedożywionych dzieci.

Autorzy przypominają, że w pewnych regionach niektóre gatunki owadów uważane są za przysmak. Na przykład w południowej Afryce są gąsienice, które osiągają na rynku wysokie ceny jako luksusowa żywność.

Problem smaku

Człowiek Zachodu generalnie odczuwa jednak barierę przed zjadaniem owadów i ich larw czy gąsienic. Naukowiec Arnold van Huis z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen, jeden z autorów raportu, zaznacza, że zachodnie uprzedzenia kulturowe łatwo obalić na poziomie smaku. Dziewięć z dziesięciu badanych przez niego osób przyznało, że bardziej smakowały im klopsiki ze zwykłego mięsa pół na pół z owadzim niż z samego konwencjonalnego surowca.

Większość jadalnych owadów według raportu FAO pozyskiwana jest w lasach i trafia na rynki niszowe. Organizacja ta wzywa do opracowania lepszych przepisów oraz produkcji uwzględniającej owady jako składnik pokarmów.

"Wykorzystanie owadów na dużą skalę jako składnika pożywienia jest technicznie wykonalne i w różnych częściach świata są już firmy, które przecierają drogę" do spopularyzowania dań z owadów - dodaje raport FAO.

Podnieść status owadów

Raport wzywa do włączania dań z insektów do restauracyjnych jadłospisów i sugeruje, że w "podniesieniu statusu" owadów mogłaby pomóc gastronomia i przemysł spożywczy, opracowując nowe przepisy kulinarne. Drogę na talerze przecierają owadom także zwolennicy paleodiety - odżywiania wzorowanego na menu człowieka sprzed rewolucji neolitycznej, związanej z przejściem do osiadłego trybu życia i rolnictwa.

Mrówki i sfermentowane koniki polne serwuje swojej klienteli uznana już trzeci raz za najlepszą kuchnię duńska restauracja Noma.

Zobacz najnowsze wideo

Zobacz także
Komentarze (94)
Zaloguj się
  • gczern

    0

    Ja mam pomysł, przenieście wszystkie mcdonaldy do Afryki, rozwiąże się problem głodu zamieniając go na problem otyłości a u nas ludzie będą zdrowsi

  • eulogete

    0

    przypomnijmy, że jednym z poważnych powodów głodu na świecie jest promocja biopaliw. Przeznaczenie terenów uprawnych pod palmy olejowe spowodowalo wzrost cen żywności. (przy okazji - pod uprawy tych palm wycina się tropikalne lasy)

  • adambiernacki69

    Oceniono 1 raz 1

    Żryjcie robaki biedaki! Pasza dla bydła a kawiorek dla bankierów, czyli nowych książąt, nadludzi, półbogów... Ktoś musi nie mieć żeby mieć za dużo mógł ktoś to są zwyczajne dzieje. Dlatego uważam, że każdy człowiek powinien nosić broń.

  • kamyk39

    0

    świerszcze wytwarzają taką samą ilość białka jak bydło w czasie 12-krotnie krótszym

    - ta zrobic swierszcza o wilekosci krowy, ijesc, jesc i jeszcze raz jes -(wielkie zarcie)

  • wqb

    Oceniono 2 razy 2

    insekty będą używane w wersji zmielonej, jako składnik kiełbas czy np. burgerów.
    chcecie tanie mięsko na grilla? - proszę bardzo.

  • kermit.dolomit

    Oceniono 1 raz 1

    To Europa i Ameryka mają teraz wpieprzać robactwo a swoje żarcie wysyłać do Afryki ?!

  • canabissativa

    0

    Aby nie było głodu na świecie wystarczy sprawiedliwy podział bogactw naturalnych. Również podział zywnością.

  • mieetek

    Oceniono 1 raz 1

    A które to warstwy społeczne miałyby zjadać te owady?
    Głód na świecie oczywiście nie wynika z braku pożywienia. I ONZ najlepiej o tym wie. Agencje pomocy ONZ i różne organizacje NGO przecież właśnie na tym głodzie żerują.

  • 1p.3.15

    Oceniono 1 raz 1

    Normalnie szuflandia. Mucha na dziko! Obrzydlistwo!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje