5 ton skażonego mięsa trafiło do Polski ze Słowacji. Wykryto w nim salmonellę

dt, PAP
18.04.2013 16:22
Ferma drobiu

Ferma drobiu (Fot. Gillian Wong AP)

Słowacki dostawca przekazał zakładom przetwórczym na Warmii i Mazurach pięć ton kurczaków zarażonych salmonellą. W mięsie wykryto wyjątkowo groźną dla ludzi odmianę tej bakterii. - Mięso jest zabezpieczone i surowe nie pojawi się na rynku - zapewnił warmińsko-mazurski lekarz weterynarii Ludwik Bartoszewicz.
Służby weterynaryjne, które wykryły skażenie podczas rutynowej kontroli w rzeźni, zadecydowały, że cała partia kurczaków zostanie zniszczona lub poddana obróbce termicznej. Na razie nie wiadomo, czy mięso zostało sprzedane polskim sklepikarzom, ani czy trafiło do innych odbiorców.

Może spowodować zapalenie jelit

Kurczaki przywiezione do warmińskich i mazurskich zakładów przetwórczych przez słowackiego dostawcę były zarażone najgroźniejszym dla ludzi szczepem bakterii salmonelli - enteritidis. Może ona powodować zapalenie jelita cienkiego i grubego.

- Badania bakteriologiczne mięsa po uboju wykazały obecność w mięsie chorobotwórczych dla ludzi bakterii salmonelli - potwierdził Bartoszewicz. Zapewnił, że mięso jest zabezpieczone na terenie zakładu oraz składowane w chłodniach i nie trafi bez odpowiedniego przetworzenia do konsumentów.

Poddadzą mięso obróbce termicznej

Bartoszewicz wyjaśnił, że właściciel zakładu może albo zutylizować mięso zarażone salmonellą, a jeśli zdecyduje się na wprowadzenie go do sprzedaży, musi je poddać obróbce termicznej w temperaturze co najmniej ok. 70 st. C. - W takiej temperaturze bakterie zostaną zniszczone - dodał.

O tym, że słowackie kurczaki zarażone salmonellą trafiły do Polski, jako pierwsze poinformowało dziś radio RMF FM.

Tagi:

Zobacz także
Komentarze (61)
Zaloguj się
  • mordimer_56

    Oceniono 177 razy 167

    ... i teraz należy podnieść wrzask na forum Unii i natychmiast zablokować cały mięsny import ze Słowacji - niech poczują, jak to miło i przyjemnie!!

  • dziadekjam

    Oceniono 69 razy 61

    "...pięć ton kurczaków zarażonych salmonellą. W mięsie wykryto wyjątkowo groźną dla ludzi odmianę tego wirusa."
    ==================================================================
    Faktycznie wyjątkowo groźną odmianą WIRUSA musi być BAKTERIA salmonella.

  • tw.jacek_i_placek

    Oceniono 48 razy 44

    Szykują się promocje na hipermarketowe kurczaki z grilla :D

  • jogar

    Oceniono 50 razy 32

    Jasne, poddać obróbce i zjemy. Qrwa!!!!!!! Jak mozna coś takiego sugerować? Wyobraźcie sobie teraz co jemy na co dzień!!

  • napletekgandalfa

    Oceniono 35 razy 25

    Drodzy rodacy!Smacznego!Za chwilę będziecie ze smakiem pałaszować pyszne wędliny z tychże kurczaczków :D
    Nic się nie stało,Polacy nic się nie stało.

  • kalebas

    Oceniono 26 razy 18

    "...musi je poddać obróbce termicznej..."

    Gotowaną salmonellę uzna się za wzbogacający dodatek do mięsa. W końcu to też białko i ma swoje wartości odżywcze.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje